Gepubliceerd op: 11 april 2024

Een aantal van onze collega’s is geportretteerd. In elk van deze fotoseries zie je niet alleen (een deel van) het vertrouwde ambulance-uniform, maar ook een persoonlijk element dat hen buiten het werk typeert. Want wie is nou de mens achter het uniform?

Deze keer: het verhaal van collega Wernald.

“Al 20 jaar zit ik bij de vrijwillige brandweer. Daarbij had ik altijd een betaalde baan, eerst in de horeca en later als adviseur in brandbeveiliging. Maar ik zocht meer prikkels en uitdagingen in mijn werk, dus het leek me wel wat om beroepsbrandweer te worden. Maar dat is er nooit van gekomen: ik ben uiteindelijk op de ambulance beland.

Tijdens inzetten bij de brandweer werken we geregeld samen met ambulanceprofessionals. En dat zette me aan het denken: wellicht is werken op de ambulance ook wat voor mij. Dus ik solliciteerde en nu, 7,5 jaar later, heb ik mijn plek helemaal gevonden op post Noord van Ambulance Amsterdam.

Overeenkomsten

Er zijn overeenkomsten tussen het werk bij de brandweer en de ambulance. Beide functies bestaan uit veel adrenaline en uitdaging. Je weet van tevoren nooit waar je terechtkomt of wat je precies gaat doen.

Bij beide functies moet je blijven schakelen en aanpassen: al rijdend maak je een plan, maar bij aankomst kan het dan anders zijn dan verwacht en moet je je plan weer aanpassen.

Verschillen

Maar er zijn natuurlijk ook verschillen. Op de ambulance zijn we bijvoorbeeld met z’n tweeën en bij de brandweer bestaat het team uit zes.

Daarnaast heb je op de ambulance altijd te maken met een patiënt: je ziet altijd het leed van iemand. Bij de brandweer is er niet altijd sprake van leed, er zijn veel meer klussen waar geen patiënten/slachtoffers aan gekoppeld zijn.

Bij de ambulance maken we sneller gebruik van het bedrijfsopvangteam (BOT) dan bij de brandweer. Ik probeer het zelf wel altijd te doen wanneer we een indrukwekkende inzet hebben gehad. Want je hebt maar één bovenkamer en daar moet je zuinig op zijn.

Een ander groot verschil is dat ik op de ambulance gewoon een rooster heb en weet wanneer ik moet werken. Bij de brandweer kan ik in m’n vrije tijd elk moment opgeroepen worden.

Mijn familie en vrienden weten dan ook: als ze bij mij op bezoek zijn en de pieper gaat, dan ben ik weg.

Schakelen tussen 2 functies

In het begin moest ik wel even wennen, aan het ambulance-uniform. Want als ik dan tijdens een inzet moest samenwerken met de brandweer, dan moest ik me wel houden bij de kleur die ik aan heb en me niet bezighouden met de andere kleur.

Maar tegenwoordig switch ik moeiteloos tussen de twee hulpverlenerstaken.

Wat ik nu doe is voor mij dan ook echt de perfecte combinatie: ik mag het leuke vak van ambulancechauffeur uitoefenen en wanneer ik beschikbaar ben, kan ik op de rode auto zitten.”

Zie jij jezelf ook al lopen in een ambulance-uniform?

Bekijk onze vacatures

Meer verhalen van onze collega's