Gepubliceerd op: 5 september 2022

Ambulancechauffeur Thijs werkt vanuit onze ambulancepost Overamstel. Een drukke post, waar ze veel ambulanceritten rijden in Amsterdam. Thijs vertelt waarom het zo leuk is om in onze hoofdstad op de ambulance te werken.

Als je van autorijden houdt, dan is ambulancechauffeur de uitdagendste baan die er is.

Niet alleen omdat je je tijdens een spoedrit niet aan alle verkeersregels hoeft te houden, maar vooral omdat je moet zorgen voor een zo comfortabel mogelijke rit. Je hebt natuurlijk een patiënt en een ambulanceverpleegkundige die de patiënt moet verzorgen achterin de ambulance.

Het is dus belangrijk dat je zo vloeiend mogelijk rijdt. In principe moet ik ervoor zorgen dat we niet stilstaan, maar altijd blijven rollen. Zodat de patiënt en verpleegkundige zo weinig mogelijk last ervaren van de rit.

Daarnaast ben je als ambulancechauffeur niet alleen maar aan het rijden: je komt in de meest uiteenlopende situaties terecht. En dat zijn echt niet alleen ellendige situaties, hoewel dat wel is wat de meeste mensen denken als ik vertel over mijn baan.

Ambulancechauffeur zijn in een stad als Amsterdam is het allerleukste

Ik houd van drukke werkdagen, met veel ambulanceritten. Dan gaat de tijd namelijk lekker snel, in plaats van dat je veel en lang doelloos op de post hangt. Maar dat is gelukkig niet het geval, bij ons op post Overamstel. Er is altijd veel reuring en we krijgen veel verschillende soorten ambulanceritten op een dag.

Daarnaast is het gewoon leuk om te rijden door zo’n drukke stad als Amsterdam. En niet te vergeten: de meeste Amsterdamse patiënten zijn leuk. Amsterdammers hebben vaak een goed gevoel voor humor. Dus als de situatie zich ervoor leent, maken we regelmatig grapjes met de patiënten.

Om het werk nóg uitdagender te maken, zit ik sinds een half jaar ook bij het SORT

Dit staat voor Special Operations Response Team. Het SORT is een gespecialiseerd ambulanceteam van Ambulance Amsterdam dat wordt ingezet bij grootschalige incidenten en incidenten met extreem geweld. Zoals aanslagen, demonstraties en rellen.

Lid zijn van dit team leek me altijd al een leuke, uitdagende neventaak. Ik hoorde ook van andere collega’s dat SORT-trainingen altijd heel spectaculair zijn. Dus toen er een interne vacature voorbij kwam, ben ik gelijk gaan solliciteren. Tot nu toe heb ik nog geen inzet gehad met het SORT, maar wel hele mooie en uitdagende oefeningen.

Maar naast het drukke ambulancewerk, word ik tijdens mijn werk vooral blij als ik complimenten krijg van patiënten en collega’s

Het is leuk om te horen van een collega dat het een fijne rit was. Dan heb je dus een comfortabel gevoel gegeven aan de mensen die achterin aan het werk zijn.

Maar het is ook leuk als patiënten de moeite nemen om naderhand hun complimenten door te geven. We hadden een keer een jong patiëntje, die hard was gevallen met zijn fiets. Wij hebben het jongetje toen geholpen, en kregen naderhand bloemen toegestuurd door zijn ouders. Omdat ze ons zo leuk en professioneel bezig zagen met dat jochie.

Die complimentjes kun je toch mooi in je zak steken!

Zie jij jezelf al rijden op de ambulance door Amsterdam?

Bekijk onze vacatures

Foto Thijs: Shane van Hattum, duckdev

Meer verhalen van onze collega's