Gepubliceerd op: 29 juli 2024
Na 13 jaar in het ziekenhuis gewerkt te hebben op de sterilisatie-afdeling – waar hij medische instrumenten voor operaties steriliseerde (reinigde) – was het voor Emiel tijd voor iets anders. Hij zag de vacature voor uitgiftecentralist, solliciteerde en werkt ondertussen 1,5 jaar met veel plezier op de meldkamer ambulancezorg.
“Als uitgiftecentralist stuur ik ambulances aan. Dat werkt zo: als de verpleegkundig centralisten een melding aannemen, zoals een 112-melding, dan scan ik als uitgiftecentralist de melding en vervolgens stuur ik de juiste hulp. Ik zoek naar de dichtstbijzijnde beschikbare ambulance en koppel die aan deze rit. Zodat het ambulanceteam de melding binnenkrijgt op hun pager. Soms stuur ik meerdere ambulances tegelijk, bijvoorbeeld bij een reanimatie of groot ongeluk. En ik stuur ook het Mobiel Medisch Team (MMT) aan, die vliegen met de traumahelikoper.
Daarnaast zorg ik voor een goede dekking van ons verzorgingsgebied. Dit houdt in dat als er in een bepaald gebied van onze regio geen ambulances in de buurt zijn, ik zorg dat een vrije ambulance naar een andere locatie gaat, om ervoor te zorgen dat overal zo snel als mogelijk hulp kan zijn.
Als uitgiftecentralist heb ik ook een coördinerende taak
Is er bijvoorbeeld een ongeval op de snelweg, dan kan ik Rijkswaterstaat bellen om de weg af te sluiten. Moet er een deur opengebroken worden, dan zorg ik dat de brandweer mee gaat. Is er sprake van agressie, dan stuur ik de politie mee. En als er een inzet is met meerdere ambulances, maak ik een koppeling tussen de ambulances zodat de collega’s makkelijk met elkaar kunnen communiceren.
Zo zorgen we dat de ambulancecollega’s op straat zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. Zonder dat ze aan randzaken hoeven te denken.
Wat ik zo leuk vind aan deze baan is dat je nooit weet wat je te wachten staat
Daarnaast is de communicatie met de rijdende dienst leuk. Wanneer het kan maken we grapjes tussendoor en we hebben leuk contact met elkaar. Als een grote inzet goed is verlopen, vind ik het leuk als ik ook terugkrijg van de ambulanceteams dat het duidelijk was, dat ze wisten waar ze moesten zijn en dat alles goed geregeld is. Dan ga ik echt tevreden naar huis.
Ook de onderlinge sfeer bij ons op de meldkamer is fijn. We kijken goed naar elkaar om, bijvoorbeeld na vervelende 112-meldingen. Die gesprekken kunnen we alleen meestal niet in één keer afmaken, want als de telefoon gaat of een ambulance zich meldt, moeten we het gesprek toch even onderbreken. Dat hoort erbij op de meldkamer!
Ik ben nog geen enkele dag met tegenzin naar mijn werk gegaan
Toch zijn er natuurlijk net als bij elke andere baan dingen die wat minder leuk zijn. Zo denken mensen regelmatig dat er onbeperkt ambulances zijn. Helaas is dat niet zo. Op sommige momenten is het zo druk dat er geen ambulances zijn en dan moeten mensen langer wachten op hulp. Daar baal ik wel van. Iedereen moet de juiste hulp kunnen krijgen, maar door te weinig capaciteit loop je er weleens tegenaan dat er bepaalde vertragingen optreden.
In de toekomst zie ik mezelf ook wel rijden op de ambulance
Ik heb een aantal collega’s die het werk op de ambulance combineren met het werk op de meldkamer. Dat lijkt me ook wel wat. Want werken als ambulancechauffeur lijkt me een erg leuke uitdaging, maar het werken op de meldkamer is te leuk om los te laten.”
Ook werken op de meldkamer?
Bekijk onze vacaturesMeer verhalen van onze collega's
werken als verpleegkundig centralist
Als je 112 belt is Rianne een van de verpleegkundig centralisten die je aan de telefoon kunt krijgen. Een uitdagende baan, want zodra Rianne de telefoon opneemt is ze verantwoordelijk voor de melding. Al ruim 11 jaar gaat Rianne deze uitdaging elke werkdag weer met plezier aan.
De ene net uit dienst, de ander net in dienst
De een was nog maar nét geboren, toen de ander startte bij Ambulance Amsterdam: Janina - die staat aan de start van haar carrière - gaat in gesprek met Margot, die ondertussen met pensioen is na 34 dienstjaren op de ambulance. Over de verschillen tussen vroeger en nu, het werk op de middencomplexe ambulance en de ritten die ze zijn bijgebleven.
Van ambulancechauffeur tot Medisch Hulpverlener
Tijdens de recessie in 2013 verloor Jeroen zijn baan als grafisch vormgever. Achteraf gezien was dat een geluk bij een ongeluk: hij werkt nu als Medisch Hulpverlener op post Hoofddorp. Jeroen vertelt hoe dit zo gelopen is.
Ambulanceprofessional én vader van 5 kinderen
Een druk gezinsleven én een onregelmatige baan op de ambulance? Het is soms passen en meten, maar Maarten laat zien dat het - zelfs met vijf kinderen - prima te combineren is!
Zwemjuf, moeder, mantelzorger én ambulanceprofessional
Patricia is niet alleen ambulancechauffeur en uitgiftecentralist op de meldkamer, maar is ook naast haar werk altijd druk. Als moeder, mantelzorger en zwemjuf. Patricia vertelt hoe ze dit allemaal combineert.