Gepubliceerd op: 16 december 2024
Miranda liep vorig jaar rond op een carrièrebeurs, nieuwsgierig naar wat anders dan haar werk als verpleegkundige in het ziekenhuis. Op de beurs raakte ze in gesprek met een meldkamercentralist van de politie, die vertelde over het werk op de meldkamer. Dat gesprek zette haar aan het denken: misschien was dit wel de volgende stap voor haar. Uiteindelijk besloot ze na een meekijkdag te solliciteren voor een baan op de meldkamer. En dan niet bij de politie, maar bij ons. Met haar achtergrond als verpleegkundige sloot de ambulancezorg beter aan op haar ervaring. Nu, bijna een jaar later, deelt Miranda haar ervaringen over het werk op de meldkamer. Van de eerste indrukken tijdens de opleiding tot haar dagelijkse werk op de meldkamer ambulancezorg.
Miranda: “Voordat ik begon met de opleiding tot verpleegkundig centralist aan de Academie voor Ambulancezorg, kreeg ik eerst de kans om al wat ervaring op te doen op de meldkamer. Ik werd wegwijs gemaakt door collega’s in de verschillende computersystemen en procedures en werkte in een oefenomgeving. Ook luisterde ik mee met een ervaren meldkamercentralist om een goed beeld te krijgen van de gesprekken.
Daarna werd ik geleidelijk ingewerkt om zelf de telefoon aan te nemen. Ik begon met het aannemen van besteld vervoer en ging daarna over naar verzoeken van huisartsen voor zowel besteld als spoedvervoer, wat al een hogere urgentie met zich meebracht. En uiteindelijk werd ik ingewerkt in de 112-gesprekken. Zo groeide stap voor stap mijn kennis en kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheden.
Na dit inwerktraject begon ik met de opleiding tot verpleegkundig centralist
Dit is geen fulltime studie; je combineert lessen aan de Academie voor Ambulancezorg in Bilthoven met je werk op de meldkamer. Ik ging elke twee weken twee dagen naar school toe. Een fijne combinatie, omdat ik meteen kon oefenen met wat ik leerde.
Ik leerde bijvoorbeeld hoe de ambulancezorg precies georganiseerd is en kreeg training in gesprekstechnieken, zoals omgaan met moeilijke of agressieve melders. Ook kon ik mijn medische kennis bijspijkeren. Voor mij betekende dat vooral extra lessen over kraamzorg en kindzorg, omdat ik daar weinig ervaring in had. Dat was ontzettend leerzaam. Ook ben ik een aantal keer een dienst mee geweest met de ambulance. Leerzaam om te zien wat er aan de andere kant gebeurt, maar ook leuk om je collega’s te leren kennen – en zij mij.
Op de meldkamer werkte ik 32 uur per week. Vanaf het begin kreeg ik begeleiding van een ervaren collega die naast me zat. Die gaf tips en feedback op mijn gesprekken. Gaandeweg werd ik zelfstandiger en werd die collega meer een vraagbaak. Maar het was fijn om iemand naast me te hebben om op terug te vallen.
Een van mijn eerste gesprekken ging over een geweldsincident met een vervelende afloop. Het werd me meteen duidelijk hoe chaotisch en emotioneel zo’n situatie kan zijn. De beller was in paniek en onduidelijk over wat er nu precies aan de hand was. Gelukkig zat er een collega naast me die me hielp om het gesprek goed te begeleiden. Hoewel die heftige momenten je bijblijven, merkte ik dat ik er professioneel mee om kon gaan. Miranda
In de zomer was ik klaar met mijn opleiding en kon ik zelfstandig aan het werk
Nu ik een half jaar zelfstandig werk, besef ik steeds meer hoe bijzonder het werk als meldkamercentralist is. Zelfs op afstand kun je écht een verschil maken, bijvoorbeeld door mensen direct te laten handelen bij een reanimatie. Tegelijk zijn er ook uitdagingen. Als verpleegkundige was ik gewend om te letten op non-verbaal contact, zoals gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Aan de telefoon is dat er niet en dat maakt het soms lastiger om in te schatten hoe iemand reageert.
Gelukkig werk ik in een team waar je altijd op elkaar kunt rekenen. We zitten met z’n allen dicht bij elkaar op de meldkamer. Dit is soms rumoerig, maar het is ook fijn: je ziet het snel als een collega het moeilijk heeft en kunt direct helpen.
Denk jij ook na over een baan op de meldkamer, maar twijfel je nog?
Als je een achtergrond hebt als verpleegkundige in het ziekenhuis of ruimte ervaring hebt in een andere klinische setting en op zoek bent naar een uitdagende en betekenisvolle rol, is dit werk zeker het overwegen waard. Op de meldkamer krijg je namelijk de kans om zorg te verlenen op een heel andere manier: je bent het eerste aanspreekpunt in noodsituaties en begeleidt mensen telefonisch. Tegelijkertijd zie je alle facetten van de zorg voorbij komen, waardoor je een brede en allround ervaring opdoet. Ook fijn om te weten: je hoeft niet overal specialist in te zijn. Tijdens de opleiding kun je je medische kennis verdiepen op gebieden waar je nog weinig ervaring mee hebt.
Het werk op de meldkamer is misschien anders dan je verwacht, dus ik nodig je graag uit om een keer met mij of een van mijn collega’s mee te lopen op de meldkamer. Zo kun je de sfeer proeven en ontdekken of dit werk bij jou past. “
Geïnteresseerd in een meeloopdag op de meldkamer?
Stuur ons een mailtjeMeer verhalen van onze collega's
Op de ambulance én de brandweerwagen
Wernald zit al 20 jaar bij de vrijwillige brandweer én hij werkt sinds 7,5 jaar bij Ambulance Amsterdam. In het begin was het wel even wennen om ook in een ambulance-uniform te lopen. Maar tegenwoordig switcht hij moeiteloos tussen de twee hulpverlenerstaken.
MCA chauffeur Tim
Als chauffeur op de middencomplexe ambulance (MCA) rijd je voornamelijk besteld vervoer. Daarnaast is dit ambulanceteam gespecialiseerd in het vervoeren van mensen met onbegrepen gedrag. Tim is chauffeur op de MCA en hij vertelt over zijn werk.
Opleiding aan de Academie voor Ambulancezorg
Als je bent aangenomen bij een ambulancedienst als ambulanceverpleegkundige, start je met de opleiding tot ambulanceverpleegkundige aan de Academie voor Ambulancezorg. Etiënne zit in het opleidingstraject en vertelt over zijn ervaringen.
Van politieagent naar ambulancechauffeur
Afgelopen jaar maakte Shermaine de overstap van de politie naar de ambulancezorg: een droom die ze al had sinds ze klein was. Ze vertelt over deze overstap, de verschillen tussen werken bij de politie en de ambulance en wat je écht moet weten voordat je aan de slag gaat op de ambulance.
Teammanager en ambulancechauffeur Jurian
Jurian is ambulancechauffeur op post Hoofddorp, maar ook teammanager van deze post. Hij vertelt hoe hij deze twee functies combineert.