Gepubliceerd op: 5 december 2022
Lisette werkt bij Ambulance Amsterdam als ambulanceverpleegkundige. Ze vertelt over haar overstap van het ziekenhuis naar de ambulancedienst. En laat zien hoe een baan op de ambulance prima te combineren is met het moederschap!
“Voordat ik aan de slag ging bij de ambulancedienst, werkte ik op de Intensive Care (IC) van het OLVG Oost. Werken in de zorg was me dus niet onbekend, maar werken op de IC is heel wat anders dan werken op de ambulance. Dus toen ik 2 jaar geleden startte met de opleiding tot ambulanceverpleegkundige, vond ik het in het begin wel even pittig.
Tijdens mijn opleiding merkte ik duidelijk een verschil met mijn medestudenten die hiervoor op de spoedeisende hulp (SEH) werkten. Zij waren gewend aan patiënten waar je nog niet veel vanaf weet en die als het ware net van straat komen. Als mensen op de IC komen, dan zijn ze al bij de SEH geweest. En weet je in de meeste gevallen ook wat de patiënt onder de leden heeft.
Op de ambulance is het niet altijd het belangrijkste om te weten wat iemand heeft
Je handelt op de ambulance naar wat je ziet. Dat is dus een andere manier van werken, dan ik gewend was op de IC. Daarnaast krijg je op de ambulance te maken met alle soorten patiënten, van jonge kindjes tot ouderen. Ik werkte op de volwassenen IC, dus ook het werken met kinderen was voor mij even wennen.
Maar, dat wil niet zeggen dat ik het IC-verpleegkundigen afraadt om naar de ambulancedienst te komen. Het is even omschakelen en een andere manier van werken, maar als je het eenmaal doorhebt is het een superleuke overstap!
Ik ben net terug van bijna 9 maanden zwangerschapsverlof
Als je werkt bij Ambulance Amsterdam ga je al vanaf 20 weken zwangerschap met verlof. Ik ben er dus even tussenuit geweest, maar ben blij dat ik nu weer aan het werk kan.
Ik geef borstvoeding en daar houden ze goed rekening mee op het werk. Er is een kolfruimte geregeld en de meldkamer zorgt ervoor dat we even uit de dienst worden gehaald wanneer ik moet kolven. Daarnaast heb ik geen nachtdiensten totdat mijn dochter 9 maanden is.
Met een zoon van 2 en een pasgeboren dochter is het soms even puzzelen thuis. Maar als een dienst niet uitkomt, dan zijn er altijd flexibele collega’s die een dienst willen ruilen. Dus het ambulancewerk is prima te combineren met het moederschap.
Het enige wat lastig blijft, is wanneer ik ernstig zieke kindjes in de ambulance heb. Omdat ik op de volwassen IC werkte, ben ik niet gewend om met ernstig zieke kindjes om te gaan. Dat vind ik soms nog wel lastig, vooral als ik dan denk aan mijn eigen kinderen.
Als ik aan anderen vertel wat ik doe, dan zeggen ze vaak “Wat een heftige baan en wat een verantwoordelijkheid.”
Maar ook: wat leuk en wat stoer. Die heftigheid vind ik zelf wel meevallen. Ik kom natuurlijk van de IC, waar vaak nog ziekere mensen lagen. Daarnaast wen je er ook aan. Én je hebt gewoon de kennis en ervaring om om te gaan met nare casussen. Je weet wat je moet doen en je hebt geleerd een knop om te zetten.”
Wil jij ook de overstap maken van het ziekenhuis naar de ambulance?
Bekijk onze vacaturesMeer verhalen van onze collega's
Opleiding aan de Academie voor Ambulancezorg
Als je bent aangenomen bij een ambulancedienst als ambulanceverpleegkundige, start je met de opleiding tot ambulanceverpleegkundige aan de Academie voor Ambulancezorg. Etiënne zit in het opleidingstraject en vertelt over zijn ervaringen.
De ene net uit dienst, de ander net in dienst
De een was nog maar nét geboren, toen de ander startte bij Ambulance Amsterdam: Janina - die staat aan de start van haar carrière - gaat in gesprek met Margot, die ondertussen met pensioen is na 34 dienstjaren op de ambulance. Over de verschillen tussen vroeger en nu, het werk op de middencomplexe ambulance en de ritten die ze zijn bijgebleven.
Van politieagent naar ambulancechauffeur
Afgelopen jaar maakte Shermaine de overstap van de politie naar de ambulancezorg: een droom die ze al had sinds ze klein was. Ze vertelt over deze overstap, de verschillen tussen werken bij de politie en de ambulance en wat je écht moet weten voordat je aan de slag gaat op de ambulance.
Van sportkleding naar ambulance-uniform
Jarenlang stond Rik met veel plezier als gymdocent voor de klas. Tot hij in 2013 te maken kreeg met een life-changing event, waardoor het tijd werd voor een carrière-switch.
Verpleegkundig centralist Kim
Als 112 wordt gebeld, zorgt Kim voor de eerste hulp op afstand en beoordeelt ze of er ambulancezorg nodig is. De meestgestelde vragen over deze uitdagende baan op de meldkamer ambulancezorg beantwoordt Kim in een video.