Gepubliceerd op: 5 december 2022
Lisette werkt bij Ambulance Amsterdam als ambulanceverpleegkundige. Ze vertelt over haar overstap van het ziekenhuis naar de ambulancedienst. En laat zien hoe een baan op de ambulance prima te combineren is met het moederschap!
“Voordat ik aan de slag ging bij de ambulancedienst, werkte ik op de Intensive Care (IC) van het OLVG Oost. Werken in de zorg was me dus niet onbekend, maar werken op de IC is heel wat anders dan werken op de ambulance. Dus toen ik 2 jaar geleden startte met de opleiding tot ambulanceverpleegkundige, vond ik het in het begin wel even pittig.
Tijdens mijn opleiding merkte ik duidelijk een verschil met mijn medestudenten die hiervoor op de spoedeisende hulp (SEH) werkten. Zij waren gewend aan patiënten waar je nog niet veel vanaf weet en die als het ware net van straat komen. Als mensen op de IC komen, dan zijn ze al bij de SEH geweest. En weet je in de meeste gevallen ook wat de patiënt onder de leden heeft.
Op de ambulance is het niet altijd het belangrijkste om te weten wat iemand heeft
Je handelt op de ambulance naar wat je ziet. Dat is dus een andere manier van werken, dan ik gewend was op de IC. Daarnaast krijg je op de ambulance te maken met alle soorten patiënten, van jonge kindjes tot ouderen. Ik werkte op de volwassenen IC, dus ook het werken met kinderen was voor mij even wennen.
Maar, dat wil niet zeggen dat ik het IC-verpleegkundigen afraadt om naar de ambulancedienst te komen. Het is even omschakelen en een andere manier van werken, maar als je het eenmaal doorhebt is het een superleuke overstap!
Ik ben net terug van bijna 9 maanden zwangerschapsverlof
Als je werkt bij Ambulance Amsterdam ga je al vanaf 20 weken zwangerschap met verlof. Ik ben er dus even tussenuit geweest, maar ben blij dat ik nu weer aan het werk kan.
Ik geef borstvoeding en daar houden ze goed rekening mee op het werk. Er is een kolfruimte geregeld en de meldkamer zorgt ervoor dat we even uit de dienst worden gehaald wanneer ik moet kolven. Daarnaast heb ik geen nachtdiensten totdat mijn dochter 9 maanden is.
Met een zoon van 2 en een pasgeboren dochter is het soms even puzzelen thuis. Maar als een dienst niet uitkomt, dan zijn er altijd flexibele collega’s die een dienst willen ruilen. Dus het ambulancewerk is prima te combineren met het moederschap.
Het enige wat lastig blijft, is wanneer ik ernstig zieke kindjes in de ambulance heb. Omdat ik op de volwassen IC werkte, ben ik niet gewend om met ernstig zieke kindjes om te gaan. Dat vind ik soms nog wel lastig, vooral als ik dan denk aan mijn eigen kinderen.
Als ik aan anderen vertel wat ik doe, dan zeggen ze vaak “Wat een heftige baan en wat een verantwoordelijkheid.”
Maar ook: wat leuk en wat stoer. Die heftigheid vind ik zelf wel meevallen. Ik kom natuurlijk van de IC, waar vaak nog ziekere mensen lagen. Daarnaast wen je er ook aan. Én je hebt gewoon de kennis en ervaring om om te gaan met nare casussen. Je weet wat je moet doen en je hebt geleerd een knop om te zetten.”
Wil jij ook de overstap maken van het ziekenhuis naar de ambulance?
Bekijk onze vacaturesMeer verhalen van onze collega's
Security officer Jeremy
Met een moeder, tante en oma die werkten in de zorg, was het voor Jeremy een logische stap om ook in de ambulancezorg te gaan werken. En dan niet in een zorgfunctie, maar als security officer en functionaris gegevensbescherming. Jeremy legt uit wat zijn werk inhoudt en vertelt hoe het is om te werken op ons hoofdkantoor.
Zwemjuf, moeder, mantelzorger én ambulanceprofessional
Patricia is niet alleen ambulancechauffeur en uitgiftecentralist op de meldkamer, maar is ook naast haar werk altijd druk. Als moeder, mantelzorger en zwemjuf. Patricia vertelt hoe ze dit allemaal combineert.
Sporten als uitlaatklep
Jonathan besteedt zijn vrije tijd het liefste in de sportschool. Omdat hij trainen leuk vindt en fit wil blijven, maar ook omdat het hem helpt tijdens zijn werk als ambulancechauffeur.
Ambulanceverpleegkundige Linda
Als aan Linda gevraagd wordt wat ze voor werk doet, dan zegt ze met trots dat ze ambulanceverpleegkundige is. En binnenkort breidt ze dat werk uit met de nevenfunctie aandachtsfunctionaris KMHG. Linda legt uit wat dat is en vertelt waarom ze het zo naar haar zin heeft bij Ambulance Amsterdam.
Op de ambulance én de brandweerwagen
Wernald zit al 20 jaar bij de vrijwillige brandweer én hij werkt sinds 7,5 jaar bij Ambulance Amsterdam. In het begin was het wel even wennen om ook in een ambulance-uniform te lopen. Maar tegenwoordig switcht hij moeiteloos tussen de twee hulpverlenerstaken.