Gepubliceerd op: 6 februari 2024

Een aantal van onze collega’s is geportretteerd. In elk van deze fotoseries zie je niet alleen (een deel van) het vertrouwde ambulance-uniform, maar ook een persoonlijk element dat hen buiten het werk typeert. Want wie is nou de mens achter het uniform?

Deze keer: het verhaal van collega Patricia.

“Ik werk al twintig jaar als ambulancechauffeur. Twee jaar geleden was ik op zoek naar meer uitdaging in mijn werk en sindsdien combineer ik het werk op de ambulance met het werk als uitgiftecentralist op de meldkamer ambulancezorg.

Het grote verschil tussen de twee functies is dat het op de meldkamer super druk is. Je hebt op de ambulance maar één patiënt tegelijk en je hebt te maken met piekmomenten. Terwijl ik op de meldkamer vaak met meerdere dingen tegelijk bezig ben en de piek er de hele dag is.

De uitdaging die ik zocht, heb ik op de meldkamer dus zeker gekregen.

Drukte = ontspanning

Ook naast het ambulancewerk ben ik altijd druk, want dat geeft mij juist ontspanning. Ik ben moeder van drie pubers, mantelzorger voor mijn moeder (en man) én heb als grootste hobby het geven van zwemles aan kinderen.

Twee keer per week sta ik als officieel zweminstructeur – als vrijwilliger – les te geven in het zwembad.

Van zelf zwemmen naar zwemjuf

Vroeger was ik een actieve zwemmer. Op mijn 14e had ik alle 21 zwemdiploma’s gehaald en daarna ging ik aan de slag als assistent zwemjuf.

Toen ik aan het werk ging op de ambulance, ben ik hiermee gestopt.

Ruim tien jaar geleden – toen mijn kinderen begonnen met zwemles – ben ik weer aan de slag gegaan in het zwembad, als gediplomeerd zweminstructeur.

Werk en privé combineren

Mijn drukke privéleven in combinatie met (vrijwilligers)werk vraagt om een goede planning. Zowel bij de ambulancedienst als bij de zwemvereniging heb ik aangegeven: zodra je data weet, geef het aan. Dan kan ik mijn rooster daarop aanpassen.

En het lukt ook wel eens niet, om alles te combineren. Dan geef ik het ruim van tevoren aan bij de zwemvereniging. Want het is dan wel vrijwillig, maar ik heb wel mijn verplichtingen.

Reacties van kinderen en patiënten

De kinderen die ik zwemles geef, vinden het wel eens raar dat ik ook een andere baan heb. Want: ‘Woon jij niet in het zwembad dan?’

Iets soortgelijks hoor ik ook wel eens tijdens mijn werk als ambulancechauffeur. Als ik zeg tegen een patiënt: ‘Je bent de laatste vandaag, ik ga zo naar huis.’ Dan zijn mensen soms wel in de war: ‘O ja, jullie gaan ook gewoon naar huis.’

Dat je zelf een gezin en kinderen hebt, beseffen ze vaak niet. En dat is ook prima. Er is daar sprake van een noodsituatie en dan ben ik gewoon de hulpverlener.”

Zie jij jezelf ook al lopen in een ambulance-uniform?

Bekijk onze vacatures

Meer verhalen van onze collega's

Ambulanceverpleegkundige Linda

Als aan Linda gevraagd wordt wat ze voor werk doet, dan zegt ze met trots dat ze ambulanceverpleegkundige is. En binnenkort breidt ze dat werk uit met de nevenfunctie aandachtsfunctionaris KMHG. Linda legt uit wat dat is en vertelt waarom ze het zo naar haar zin heeft bij Ambulance Amsterdam.

werken als verpleegkundig centralist

Als je 112 belt is Rianne een van de verpleegkundig centralisten die je aan de telefoon kunt krijgen. Een uitdagende baan, want zodra Rianne de telefoon opneemt is ze verantwoordelijk voor de melding. Al ruim 11 jaar gaat Rianne deze uitdaging elke werkdag weer met plezier aan.

Expert opgeschaalde zorg en evenementen Simon

Met een geschiedenis als ambulancechauffeur, ambulanceverpleegkundige én teammanager van een ambulancepost, is het ambulancewereldje Simon niet onbekend. Sinds 4 jaar is Simon Expert opgeschaalde zorg en evenementen. Simon legt uit wat deze functie inhoudt.

Ambulanceverpleegkundige in opleiding Elsemieke

Elsemieke heeft na haar verpleegkunde-opleiding bijna 10 jaar in het ziekenhuis gewerkt op de SEH en IC. Ze besloot een paar maanden geleden de volgende stap te zetten: aan de slag als ambulanceverpleegkundige bij Ambulance Amsterdam.

Security officer Jeremy

Met een moeder, tante en oma die werkten in de zorg, was het voor Jeremy een logische stap om ook in de ambulancezorg te gaan werken. En dan niet in een zorgfunctie, maar als security officer en functionaris gegevensbescherming. Jeremy legt uit wat zijn werk inhoudt en vertelt hoe het is om te werken op ons hoofdkantoor.