Gepubliceerd op: 7 mei 2024

Een aantal van onze collega’s is geportretteerd. In elk van deze fotoseries zie je niet alleen (een deel van) het vertrouwde ambulance-uniform, maar ook een persoonlijk element dat hen buiten het werk typeert. Want wie is nou de mens achter het uniform?

Deze keer: het verhaal van collega Maarten.

“Ik werk sinds 2016 op post Zaandam van Ambulance Amsterdam. Voordat ik aan de slag ging op de ambulance, werkte ik als beroepsmilitair bij de landmacht. Na een uitzending naar Afghanistan begon ik te denken over wat ik verder wil in het leven. Ik was zo veel weg voor werk, terwijl ik vaker thuis had willen zijn.

Toen had ik een aantal collega’s die bij de ambulancedienst aan de slag gingen. En dat was misschien ook wel wat voor mij…

In mijn laatste contractjaar bij defensie zag ik een vacature bij post Zaandam. Ik solliciteerde en kon al gauw mijn legerkleding omruilen voor het ambulance-uniform.

Groot gezin

Ik woon thuis met mijn vrouw en vijf kinderen in de leeftijd van 1 tot 16 jaar. Dat ik met zo’n groot gezin zou eindigen, had ik nooit verwacht!

Mijn oudste drie kinderen hebben een andere moeder dan de twee jongste kinderen. De drie oudsten kwamen vijf jaar terug bij ons wonen door een onverwachte en schokkende gebeurtenis. Dit terwijl mijn vrouw hoogzwanger was van ons eerste kind samen.

Gelukkig hebben we allemaal – ondanks de drukte – onze weg gevonden in het gezin.

Werk en privé combineren

Het gezinsleven combineren met dit werk gaat prima, maar het is soms wel passen en meten. Dat mijn vrouw vanuit huis werkt, en daardoor bijna altijd thuis is, maakt het wel wat makkelijker.

Doordat ik onregelmatig werk kan ik er op bepaalde momenten niet bij zijn. Ik mis bijvoorbeeld regelmatig sportwedstrijden van de kinderen als ik in het weekend aan het werk ben. Maar, ik kan er op andere momenten soms juist wél bij zijn, zoals bij schoolactiviteiten. Omdat ik niet van 9 tot 5 werk.

Geen papa

Als ik mijn ambulance-uniform aantrek en aan het werk ga, ben ik even geen papa meer.

Mijn collega’s maken wel eens de grap dat ik op mijn werk kom om uit te rusten. En als ik heel eerlijk ben, is dat soms ook wel. Als het drukke tijden thuis zijn, is het fijn als er maar weinig meldingen zijn tijdens m’n werk.

Maar als het nodig is, dan sta ik er uiteraard. Zowel op werk als privé.”

Zie jij jezelf ook al lopen in een ambulance-uniform?

Bekijk onze vacatures

Meer verhalen van onze collega's

Uitgiftecentralist Emiel

Na 13 jaar in het ziekenhuis gewerkt te hebben op de sterilisatie-afdeling – waar hij medische instrumenten voor operaties steriliseerde (reinigde) - was het voor Emiel tijd voor iets anders. Hij zag de vacature voor uitgiftecentralist, solliciteerde en werkt ondertussen 1,5 jaar met veel plezier op de meldkamer ambulancezorg.

Op de ambulance én de brandweerwagen

Wernald zit al 20 jaar bij de vrijwillige brandweer én hij werkt sinds 7,5 jaar bij Ambulance Amsterdam. Wernald vertelt over de overeenkomsten en verschillen tussen het werk bij de brandweer en bij de ambulance.

Expert opgeschaalde zorg en evenementen Simon

Met een geschiedenis als ambulancechauffeur, ambulanceverpleegkundige én teammanager van een ambulancepost, is het ambulancewereldje Simon niet onbekend. Sinds 4 jaar is Simon Expert opgeschaalde zorg en evenementen. Simon legt uit wat deze functie inhoudt.

Van politieagent naar ambulancechauffeur

Afgelopen jaar maakte Shermaine de overstap van de politie naar de ambulancezorg: een droom die ze al had sinds ze klein was. Ze vertelt over deze overstap, de verschillen tussen werken bij de politie en de ambulance en wat je écht moet weten voordat je aan de slag gaat op de ambulance.

MCA chauffeur Tim

Als chauffeur op de middencomplexe ambulance (MCA) rijd je voornamelijk besteld vervoer. Daarnaast is dit ambulanceteam gespecialiseerd in het vervoeren van mensen met onbegrepen gedrag. Tim is chauffeur op de MCA en hij vertelt over zijn werk.