Gepubliceerd op: 14 september 2023
Afgelopen jaar maakte Shermaine de overstap van de politie naar de ambulancezorg: een droom die ze al had sinds ze klein was. Ze vertelt over deze overstap, de verschillen tussen werken bij de politie en de ambulance en wat je écht moet weten voordat je aan de slag gaat op de ambulance.
“Ik riep als klein meisje al dat ik heel graag op de ambulance wilde werken. Maar mijn moeder zei dan gekscherend: ‘als je op de ambulance wil werken, dan moet je eerst verpleegkundige worden. En dan begin je in het ziekenhuis, waar je mensen moet wassen.’ Dat laatste zag ik niet zo zitten… Dus de droom om op de ambulance te werken, liet ik toen maar even voor wat het was.
Uiteindelijk belandde ik bij de politie, waar ik met plezier werkte als politieagent. Maar als ik dan een ambulance voorbij zag rijden, voelde ik elke keer weer dat enthousiasme dat ik als klein meisje had.
Ik besloot me daarom eens te verdiepen in het werk op de ambulance. En toen kwam ik erachter dat wat mijn moeder me vroeger vertelde, niet helemaal klopte. Want als ambulancechauffeur heb je geen verpleegkundige-diploma en werkervaring in het ziekenhuis nodig. Ik besloot daarom te solliciteren als ambulancechauffeur, om op die manier mijn droom waar te maken!
Stiekem vind ik het werk als ambulancechauffeur nog leuker dan de functie van ambulanceverpleegkundige
Ik vind het rijden in de ambulance gewoon heel leuk. De verpleegkundige gaat achterin met de patiënt, en ik zit dan voorin en ik mag mijn leuke taak als ambulancechauffeur gaan doen.
Daarnaast heb je als chauffeur veel contact met ketenpartners, waar de verpleegkundige een beetje uit de wind wordt gehouden. Het is leuk dat ik daardoor nog veel contact heb met mijn oud-collega’s. En mijn achtergrond bij de politie is dan best handig, want ik snap hun wereld en weet wat zij willen weten.
Mijn huidige functie heeft twee grote overeenkomsten met mijn vorige werk
Zowel bij de politie als op de ambulance ben je er voor de medemens. Daarnaast weet je bij beide functies nooit waar je tijdens je werkdag terechtkomt. Die spanning, dat vind ik heel tof.
Maar ik zie vooral ook veel verschillen.
Waar je bij de politie vaak je aandacht moet verdelen – tussen de verdachte en het slachtoffer – focus je je op de ambulance meestal maar op één patiënt. Daarnaast word je op de ambulance aangestuurd door de meldkamer. Dit is bij de politie ook zo, maar je gaat ook zelf actief opzoek naar een klus. Als politieagent ben je dus continu op pad, terwijl je bij de ambulancezorg tussen de meldingen door wacht op een volgende melding. En dat wachten vind ik soms lastig, maar het geeft ook de ruimte om mezelf te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door te oefenen met reanimeren of vragen te stellen aan mijn collega’s.
En wat ik voornamelijk anders vind, is dat je bij de politie vaak wordt gezien als boeman en bij de ambulance meer als held. Als je met de ambulance aankomt staan mensen je vaak toe te wuiven, zo van: ‘hier moet je zijn’. En mensen zijn meer een open boek, ze delen van alles met je. In tegenstelling tot bij de politie, waar men denkt dat alles tegen je wordt gebruikt.
Wat ik potentiële collega’s wil meegeven, is dat het werk op de ambulance niet altijd spanning en sensatie is
Toen ik begon te werken op de ambulance, dacht ik dat ik écht het verschil ging maken. Je denkt dat als er een ambulance komt, dat het echt slecht gaat met iemand. Maar dat is niet altijd zo, je komt soms ook omdat een ouder persoon is gevallen en weer terug in bed gelegd moet worden of bij mensen die denken dat er iets ernstigs aan de hand is, wat niet zo blijkt te zijn.
Maar of we nu een ernstige melding hebben of dat er eigenlijk niets aan de hand blijkt te zijn: het is belangrijk om de klachten altijd serieus te nemen en empathisch te blijven. Iemand belt niet zomaar 112, voor hen is het iets ernstigs.
Dat stukje menselijkheid vind ik heel belangrijk. Zowel naar de patiënten toe, als naar hun naasten. Ik hoop altijd dat ze aan het einde van de dag denken: ‘het is een hele nare dag geweest, maar wat ben ik goed geholpen.’ En daar zet ik me elke werkdag weer voor in.”
Enthousiast geworden over werken in de ambulancezorg?
Bekijk onze vacaturesMeer verhalen van onze collega's
Van ambulancechauffeur tot Medisch Hulpverlener
Tijdens de recessie in 2013 verloor Jeroen zijn baan als grafisch vormgever. Achteraf gezien was dat een geluk bij een ongeluk: hij werkt nu als Medisch Hulpverlener op post Hoofddorp. Jeroen vertelt hoe dit zo gelopen is.
Ambulanceverpleegkundige in opleiding Elsemieke
Elsemieke heeft na haar verpleegkunde-opleiding bijna 10 jaar in het ziekenhuis gewerkt op de SEH en IC. Ze besloot een paar maanden geleden de volgende stap te zetten: aan de slag als ambulanceverpleegkundige bij Ambulance Amsterdam.
Ambulancechauffeur in Amsterdam
Ambulancechauffeur Thijs werkt vanuit onze ambulancepost Overamstel. Een drukke post, waar ze veel ambulanceritten rijden in Amsterdam. Thijs vertelt waarom het zo leuk is om in onze hoofdstad op de ambulance te werken.
Sporten als uitlaatklep
Jonathan besteedt zijn vrije tijd het liefste in de sportschool. Omdat hij trainen leuk vindt en fit wil blijven, maar ook omdat het hem helpt tijdens zijn werk als ambulancechauffeur.
Security officer Jeremy
Met een moeder, tante en oma die werkten in de zorg, was het voor Jeremy een logische stap om ook in de ambulancezorg te gaan werken. En dan niet in een zorgfunctie, maar als security officer en functionaris gegevensbescherming. Jeremy legt uit wat zijn werk inhoudt en vertelt hoe het is om te werken op ons hoofdkantoor.