Gepubliceerd op: 7 mei 2024

Een aantal van onze collega’s is geportretteerd. In elk van deze fotoseries zie je niet alleen (een deel van) het vertrouwde ambulance-uniform, maar ook een persoonlijk element dat hen buiten het werk typeert. Want wie is nou de mens achter het uniform?

Deze keer: het verhaal van collega Maarten.

“Ik werk sinds 2016 op post Zaandam van Ambulance Amsterdam. Voordat ik aan de slag ging op de ambulance, werkte ik als beroepsmilitair bij de landmacht. Na een uitzending naar Afghanistan begon ik te denken over wat ik verder wil in het leven. Ik was zo veel weg voor werk, terwijl ik vaker thuis had willen zijn.

Toen had ik een aantal collega’s die bij de ambulancedienst aan de slag gingen. En dat was misschien ook wel wat voor mij…

In mijn laatste contractjaar bij defensie zag ik een vacature bij post Zaandam. Ik solliciteerde en kon al gauw mijn legerkleding omruilen voor het ambulance-uniform.

Groot gezin

Ik woon thuis met mijn vrouw en vijf kinderen in de leeftijd van 1 tot 16 jaar. Dat ik met zo’n groot gezin zou eindigen, had ik nooit verwacht!

Mijn oudste drie kinderen hebben een andere moeder dan de twee jongste kinderen. De drie oudsten kwamen vijf jaar terug bij ons wonen door een onverwachte en schokkende gebeurtenis. Dit terwijl mijn vrouw hoogzwanger was van ons eerste kind samen.

Gelukkig hebben we allemaal – ondanks de drukte – onze weg gevonden in het gezin.

Werk en privé combineren

Het gezinsleven combineren met dit werk gaat prima, maar het is soms wel passen en meten. Dat mijn vrouw vanuit huis werkt, en daardoor bijna altijd thuis is, maakt het wel wat makkelijker.

Doordat ik onregelmatig werk kan ik er op bepaalde momenten niet bij zijn. Ik mis bijvoorbeeld regelmatig sportwedstrijden van de kinderen als ik in het weekend aan het werk ben. Maar, ik kan er op andere momenten soms juist wél bij zijn, zoals bij schoolactiviteiten. Omdat ik niet van 9 tot 5 werk.

Geen papa

Als ik mijn ambulance-uniform aantrek en aan het werk ga, ben ik even geen papa meer.

Mijn collega’s maken wel eens de grap dat ik op mijn werk kom om uit te rusten. En als ik heel eerlijk ben, is dat soms ook wel. Als het drukke tijden thuis zijn, is het fijn als er maar weinig meldingen zijn tijdens m’n werk.

Maar als het nodig is, dan sta ik er uiteraard. Zowel op werk als privé.”

Zie jij jezelf ook al lopen in een ambulance-uniform?

Bekijk onze vacatures

Meer verhalen van onze collega's