Gepubliceerd op: 11 maart 2024
Een aantal van onze collega’s is geportretteerd. In elk van deze fotoseries zie je niet alleen (een deel van) het vertrouwde ambulance-uniform, maar ook een persoonlijk element dat hen buiten het werk typeert. Want wie is nou de mens achter het uniform?
Deze keer: het verhaal van collega Jonathan.
“Als ik op straat loop in mijn uniform, dan val ik op. Mensen kijken naar je én reageren anders op je. Vaak zijn mensen wat galanter. Ze laten ons bijvoorbeeld voor in de supermarkt, omdat ze weten dat we elk moment kunnen worden opgeroepen.
Maar, er wordt soms ook negatiever gereageerd.
Wij mogen natuurlijk tijdens spoedritten dingen die andere weggebruikers niet mogen. En dan merk je dat er een groep mensen is die daar niet tegen kan. Dit uit zich bijvoorbeeld in opmerkingen over hoe je een ambulance ergens parkeert. Of ze laten je niet voorgaan op de weg.
Professioneel
Als ik mijn uniform draag, voel ik me niet anders: ik ben gewoon dezelfde persoon en gedraag me hetzelfde.
Maar ik ben me er wel van bewust dat ik me professioneel moet gedragen als ik het ambulance-uniform draag. Ik heb een logo van Ambulance Amsterdam op mijn outfit, dus ik representeer wel het bedrijf.
Sportschool
Mijn vrije tijd besteed ik het liefste in de sportschool. Omdat ik trainen leuk vind en fit wil blijven. Maar ook omdat het me helpt tijdens het werk.
Het werk als ambulancechauffeur is fysiek best zwaar en uitdagend. Er zijn zware spullen die we mee moeten sjouwen en soms moeten we mensen van de grond af tillen. Het is dus echt een baan waarbij ik fysiek in goede conditie moet zijn.
Sporten als uitlaatklep
Maar het is ook belangrijk dat ik mentaal in goede conditie blijf. Ook hier helpt het sporten me bij.
Na het werk is sporten echt een goede uitlaatklep. Als ik 1 tot 1,5 uur de gym echt ‘gesloopt’ heb, kom ik met een goed en voldaan gevoel thuis. En het zorgt ervoor dat ik nare dingen die ik op het werk meegemaakt heb, niet meeneem naar huis. En dat is fijn.”
Zie jij jezelf ook al lopen in een ambulance-uniform?
Bekijk onze vacaturesMeer verhalen van onze collega's
MCA chauffeur Tim
Als chauffeur op de middencomplexe ambulance (MCA) rijd je voornamelijk besteld vervoer. Daarnaast is dit ambulanceteam gespecialiseerd in het vervoeren van mensen met onbegrepen gedrag. Tim is chauffeur op de MCA en hij vertelt over zijn werk.
Verpleegkundige middencomplexe ambulance Selina
Selina werkt op onze grootste ambulancepost: team middencomplexe ambulance. Ze vertelt meer over dit team en wat ze zo fijn vindt aan het werk op de middencomplexe ambulance.
De ene net uit dienst, de ander net in dienst
De een was nog maar nét geboren, toen de ander startte bij Ambulance Amsterdam: Janina - die staat aan de start van haar carrière - gaat in gesprek met Margot, die ondertussen met pensioen is na 34 dienstjaren op de ambulance. Over de verschillen tussen vroeger en nu, het werk op de middencomplexe ambulance en de ritten die ze zijn bijgebleven.
Op de ambulance én de brandweerwagen
Wernald zit al 20 jaar bij de vrijwillige brandweer én hij werkt sinds 7,5 jaar bij Ambulance Amsterdam. In het begin was het wel even wennen om ook in een ambulance-uniform te lopen. Maar tegenwoordig switcht hij moeiteloos tussen de twee hulpverlenerstaken.
Verpleegkundige MCA Sandra
Sandra is verpleegkundige middencomplexe ambulancezorg (MCA). Ze vertelt over haar taken, over de leuke én de minder leuke momenten van haar werk en laat zien hoe de ambulance er van binnen uit ziet.