Gepubliceerd op: 6 mei 2022

Als je bent aangenomen bij een ambulancedienst als ambulanceverpleegkundige, start je met de opleiding tot ambulanceverpleegkundige aan de Academie voor Ambulancezorg. Etiënne zit in het opleidingstraject en vertelt over zijn ervaringen.

De opleiding tot ambulanceverpleegkundige duurt ongeveer 7 maanden

“Je volgt tijdens de opleiding lessen aan de academie, maar bent tegelijkertijd ook al onder begeleiding aan het werk op de ambulance. In totaal volg je 23 theorie- en praktijklesdagen aan de Academie voor Ambulancezorg in Harderwijk. Daarnaast word je begeleid door een werkbegeleider bij de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) waar je in dienst bent, in mijn geval Ambulance Amsterdam. En na het succesvol afronden van de opleiding, ga ik daar aan de slag als ambulanceverpleegkundige.

Een werkdag als ambulanceverpleegkundige in opleiding wijkt niet veel af van een normale werkdag op de ambulance

Een halfuur voor je dienst kom je aan op de post. Je controleert dan de auto, om te zorgen dat er geen dingen ontbreken in de wagen. Ik vorm een team samen met een ambulancechauffeur en een werkbegeleider. Anders dan bij een normale werksituatie, zitten we dus met z’n drieën op de ambulance.

Als we klaar zijn melden we ons met de portofoon aan bij de meldkamer. Dan weet de meldkamer dat we paraat staan. Vervolgens wachten we tot er een melding komt. Ondertussen bespreek ik met mijn werkbegeleider welke leerdoelen ik deze dag heb, zodat ik me daarop kan richten.

Als we opgeroepen worden, bespreek ik onderweg met de chauffeur en werkbegeleider wat we kunnen verwachten en hoe we dat gaan aanpakken. Op locatie doe ik hetzelfde werk als wat een ‘normale’ ambulanceverpleegkundige zou doen, alleen wordt er bij mij meegekeken door de werkbegeleider.

Je krijgt steeds meer verantwoordelijkheden tijdens de opleiding

In de eerste periode van mijn opleiding keek ik vooral mee met de werkbegeleider. Maar naarmate je langer in opleiding zit, doe je steeds meer zelf, totdat je uiteindelijk alleen (samen met de chauffeur) naar binnen gaat. De werkbegeleider is dan nog wel altijd oproepbaar via de portofoon mocht het nodig zijn.

Ambulance Amsterdam is een fijne plek om je opleiding te volgen

Ik voelde me gelijk welkom op de post. Iedereen is geïnteresseerd en wil je dingen leren. Daarnaast is de begeleiding heel fijn. Ik heb vaste werkbegeleiders die weten waar mijn leerbehoefte ligt en ze spelen daar goed op in.

Alles is gewoon goed geregeld voor ons. We krijgen elke keer een hotelovernachting wanneer we een opleidingsdag hebben in Harderwijk. Dat is fijn als je wat verder weg woont. Daarnaast organiseert Ambulance Amsterdam extra themadagen, zodat je nog beter opgeleid wordt.

Maar ook naast het werk, worden er leuke dingen georganiseerd. Ambulance Amsterdam heeft een personeelsvereniging die verschillende uitjes organiseert. Leuk om tijdens die activiteiten de rest van het bedrijf te leren kennen!

Werken op de ambulance is voor mij een droom die uit is gekomen

Het leukste vind ik de afwisseling van het werk. Als je op de SEH werkt is de omgeving altijd hetzelfde. Op de ambulance is dat altijd anders. Je komt bij mensen thuis in de privé-situatie, maar werkt ook op straat. Ik hou van de stad Amsterdam, dus ik vind het leuk om nu écht in de stad te werken en overal en nergens terecht te komen.”

Zie jij jezelf ook op de ambulance werken?

Bekijk onze vacatures

UPDATE: Ondertussen heeft Etiënne de opleiding met vlag en wimpel gehaald! Hij werkt nu als ambulanceverpleegkundige op post West.

Meer verhalen van onze collega's