Ik zit niet in het Special Operations Response Team (SORT), dat in het leven is geroepen na diverse aanslagen met veel slachtoffers in het buitenland. Maar ik ben wel Officier van Dienst Geneeskundig (OvD-G). Dat is iemand die bij complexe of langdurige incidenten leiding moet geven aan de ingezette medische eenheden. Op die manier krijg ik wel eens met het SORT te maken.

Bijzonder aan het SORT is dat de leden getraind zijn om in situaties waarin geweld gebruikt is levensreddend op te treden. Zelfs in de wat wij de ‘warme zone’ noemen. IN dat gebied is het nog niet 100% veilig, dus moeten de SORT-leden speciale beschermende kleding dragen, zoals helmen en kogelvrije vesten. Ze opereren samen met speciale eenheden van de politie en brandweer die de SORT-leden dekking en bescherming bieden.

Gelukkig hebben we op dit punt voornamelijk alleen oefenervaring

Al zijn soms SORT-leden opgeroepen bij schiet- en steekpartijen. En ze doen ook grootschalige evenementen zoals de Marathon van Amsterdam. In een speciale auto hebben ze extra materieel en tenten.

En zoals het cliché dan zegt: goed dat ze er zijn, maar we hopen ze niet te vaak, liefst zelfs helemaal niet, nodig te hebben.

Thijs Gras vertelt over zijn ervaringen bij Ambulance Amsterdam

Thijs werkt al ruim 27 jaar als ambulanceverpleegkundige. En sinds de start van Ambulance Amsterdam in 2012 doet hij dat bij ons. Thijs vertelt in zijn blogs elke week over wat hij de afgelopen 10 jaar allemaal meegemaakt heeft op de ambulance.

Meer blogs