De laatste jaren zien we steeds meer jongeren en ouderen die drugs gebruiken. Niet omdat ze verslaafd zijn (dat is zoooo jaren zeventig), maar omdat het er op een feestje kennelijk bij hoort. Net als drank of sigaretten (die zijn nu trouwens vervangen door joints).

De gever van het feest zorgt voor wat dingetjes erbij om de stemming te verhogen: XTC, coke, ketamine, GHB. En met een beetje pech gebruikt iedereen alles door elkaar.

“Wist je eigenlijk wel waar dat spul vandaan kwam?” Vroeg ik laatst aan iemand die bij terugkomst van zo’n feestje thuis in paniek was geraakt en hartkloppingen had gekregen. “Nee,” zei ze. “Misschien was het wel speed, ik voel me anders nooit zo raar als ik coke gebruikt heb.” En dat is dan een ‘gewone’, slimme 24-jarige jonge vrouw.

Het grote probleem is natuurlijk dat je nooit kunt voorspellen hoe al die spullen op elkaar gaan inwerken

Helaas ken ik genoeg voorbeelden waarbij dit verkeerd is afgelopen. Ik heb inmiddels in dit werk geleerd om me nergens meer over te verbazen, maar soms frons ik nog weleens mijn wenkbrauwen. Dan hoop ik maar dat onze komst ertoe geleid heeft dat iemand in zijn of haar leven wat knopjes anders gaat afstellen.

Thijs Gras vertelt over zijn ervaringen bij Ambulance Amsterdam

Thijs werkt al ruim 27 jaar als ambulanceverpleegkundige. En sinds de start van Ambulance Amsterdam in 2012 doet hij dat bij ons. Thijs vertelt in zijn blogs elke week over wat hij de afgelopen 10 jaar allemaal meegemaakt heeft op de ambulance.

Meer blogs