Gepubliceerd op: 5 september 2022

Ambulancechauffeur Thijs werkt vanuit onze ambulancepost Overamstel. Een drukke post, waar ze veel ambulanceritten rijden in Amsterdam. Thijs vertelt waarom het zo leuk is om in onze hoofdstad op de ambulance te werken.

“Als je van autorijden houdt, dan is ambulancechauffeur de uitdagendste baan die er is.

Niet alleen omdat je je tijdens een spoedrit niet aan alle verkeersregels hoeft te houden, maar vooral omdat je moet zorgen voor een zo comfortabel mogelijke rit. Je hebt natuurlijk een patiënt en een ambulanceverpleegkundige die de patiënt moet verzorgen achterin de ambulance.

Het is dus belangrijk dat je zo vloeiend mogelijk rijdt. In principe moet ik ervoor zorgen dat we niet stilstaan, maar altijd blijven rollen. Zodat de patiënt en verpleegkundige zo weinig mogelijk last ervaren van de rit.

Daarnaast ben je als ambulancechauffeur niet alleen maar aan het rijden: je komt in de meest uiteenlopende situaties terecht. En dat zijn echt niet alleen ellendige situaties, hoewel dat wel is wat de meeste mensen denken als ik vertel over mijn baan.

Ambulancechauffeur zijn in een stad als Amsterdam is het allerleukste

Ik houd van drukke werkdagen, met veel ambulanceritten. Dan gaat de tijd namelijk lekker snel, in plaats van dat je veel en lang doelloos op de post hangt. Maar dat is gelukkig niet het geval, bij ons op post Overamstel. Er is altijd veel reuring en we krijgen veel verschillende soorten ambulanceritten op een dag.

Daarnaast is het gewoon leuk om te rijden door zo’n drukke stad als Amsterdam. En niet te vergeten: de meeste Amsterdamse patiënten zijn leuk. Amsterdammers hebben vaak een goed gevoel voor humor. Dus als de situatie zich ervoor leent, maken we regelmatig grapjes met de patiënten.

Maar naast het drukke ambulancewerk, word ik tijdens mijn werk vooral blij als ik complimenten krijg van patiënten en collega’s

Het is leuk om te horen van een collega dat het een fijne rit was. Dan heb je dus een comfortabel gevoel gegeven aan de mensen die achterin aan het werk zijn.

Maar het is ook leuk als patiënten de moeite nemen om naderhand hun complimenten door te geven. We hadden een keer een jong patiëntje, die hard was gevallen met zijn fiets. Wij hebben het jongetje toen geholpen, en kregen naderhand bloemen toegestuurd door zijn ouders. Omdat ze ons zo leuk en professioneel bezig zagen met dat jochie.

Die complimentjes kun je toch mooi in je zak steken!”

Zie jij jezelf al rijden op de ambulance door Amsterdam?

Bekijk onze vacatures

Foto Thijs: Shane van Hattum, duckdev

Meer verhalen van onze collega's

Verpleegkundige MCA Sandra

Sandra is verpleegkundige middencomplexe ambulancezorg (MCA). Ze vertelt over haar taken, over de leuke én de minder leuke momenten van haar werk en laat zien hoe de ambulance er van binnen uit ziet.

Security officer Jeremy

Met een moeder, tante en oma die werkten in de zorg, was het voor Jeremy een logische stap om ook in de ambulancezorg te gaan werken. En dan niet in een zorgfunctie, maar als security officer en functionaris gegevensbescherming. Jeremy legt uit wat zijn werk inhoudt en vertelt hoe het is om te werken op ons hoofdkantoor.

Ambulancezorg als nieuwe uitdaging

Na 26 jaar op de intensive care van Amsterdam UMC te hebben gewerkt, wilde Irene wat anders gaan doen. Maar wat? Ze zocht een andere werkomgeving waarbij ze minder binnen zat, zelfstandiger kon werken en meer verantwoordelijkheid kreeg. Op de ambulance vond ze precies wat ze zocht!

Van ziekenhuis naar meldkamer

Miranda liep vorig jaar rond op een carrièrebeurs, nieuwsgierig naar wat anders dan haar werk als verpleegkundige in het ziekenhuis. Op de beurs raakte ze in gesprek met een meldkamercentralist van de politie, die vertelde over het werk op de meldkamer. Dat gesprek zette haar aan het denken: misschien was dit wel de volgende stap voor haar. Uiteindelijk besloot ze na een meekijkdag te solliciteren voor een baan op de meldkamer. En dan niet bij de politie, maar bij ons.

Expert opgeschaalde zorg en evenementen Simon

Met een geschiedenis als ambulancechauffeur, ambulanceverpleegkundige én teammanager van een ambulancepost, is het ambulancewereldje Simon niet onbekend. Sinds 4 jaar is Simon Expert opgeschaalde zorg en evenementen. Simon legt uit wat deze functie inhoudt.