Veelgestelde vragen
Bel 112 wanneer je denkt dat met spoed ambulancezorg nodig is.
Een ambulance kan nodig zijn als iemand in levensgevaar is en er acuut medische zorg nodig is. Bijvoorbeeld bij een ernstig ongeluk of een andere levensbedreigende situatie.
Heb je gezondheidsklachten, maar is er geen sprake van een levensbedreigende situatie?
Neem dan contact op met jouw huisarts. Mocht er toch ambulancezorg nodig zijn, dan belt de huisarts een ambulance voor je.
Heb je buiten de werktijden van jouw huisarts medische problemen die niet kunnen wachten? Neem dan contact op met de huisartsenpost.
Als je gezondheidsklachten hebt die niet levensbedreigend zijn, dan bel je je huisarts. Is je huisarts niet bereikbaar (bijvoorbeeld ’s avonds of in het weekend) en heb je toch snel medische hulp nodig? Bel dan de huisartsenpost.
Als er dan toch ambulancezorg nodig is, regelt de huisarts of huisartsenpost dat voor je.
Als je 112 belt, krijg je een meldkamercentralist van de landelijke meldkamer aan de lijn. Die vraagt of je de politie, brandweer of ambulancedienst nodig hebt. Als je de ambulancedienst nodig hebt, word je doorverbonden naar een meldkamercentralist in jouw regio.
Deze centralist wil weten waar je bent en wat er precies aan de hand is. Geef kort en duidelijk antwoord op alle vragen. Op basis daarvan bepaalt de centralist welke zorg en of er een ambulance nodig is.
Als een ambulance nodig is, wordt er een ambulance naar jouw locatie gestuurd. In de tussentijd legt de centralist je uit wat je alvast kunt doen tot de ambulance er is.
Als de ambulancemedewerkers er zijn, verlenen ze zorg aan de patiënt. En als het nodig is vervoeren ze de patiënt naar een ziekenhuis.
Ja, 112 bellen is altijd gratis. Je kunt ook 112 bellen zonder beltegoed of simkaart in je telefoon.
Als je 112 belt, krijg je eerst de centralist van de landelijke meldkamer aan de lijn. Hij of zij vraagt of je de politie, brandweer of ambulancedienst nodig hebt.
Als je de ambulancedienst nodig hebt, dan word je doorverbonden naar een meldkamercentralist van de ambulancedienst in jouw regio. Een meldkamercentralist is een speciaal opgeleide verpleegkundige, getraind voor het inschatten van spoedeisende situaties door de telefoon.
De meldkamercentralist stelt gerichte vragen om snel de juiste hulp te kunnen sturen. Blijf zo rustig mogelijk en geef antwoord op de vragen van de centralist.
Zorg dat je in elk geval kunt vertellen:
- Waar het is (adres en eventueel verdieping of herkenningspunt)
- Wat er aan de hand is
- Wie er hulp nodig heeft
Een ambulanceteam bestaat uit twee personen:
- Een ambulancechauffeur
- Een ambulanceverpleegkundige of medisch hulpverlener
Samen zijn ze verantwoordelijk voor het bieden van ambulancezorg en -vervoer.
De verpleegkundige of medisch hulpverlener is medisch verantwoordelijk voor de patiënt. Hij of zij voert medische, vaak spoedeisende, hulp uit op locatie en tijdens het vervoer in de ambulance.
De chauffeur zorgt dat de patiënt veilig en comfortabel vervoerd wordt. En assisteert de verpleegkundige bij de medische zorg.
Een ambulance rijdt alleen met sirene en zwaailicht als er spoed is.
Zie je een ambulance rijden zonder sirene en zwaailicht? Dan is er geen spoed. Bijvoorbeeld als een patiënt van het ziekenhuis naar een verpleeghuis wordt gebracht.
Bij een spoedrit mag de ambulancechauffeur:
- Maximaal 40 kilometer per uur sneller rijden dan de maximumsnelheid
- Over de vluchtstrook rijden
- Rood licht, signalen en borden negeren
De ambulancechauffeur doet dit alleen als de verkeersomstandigheden dit toelaten.
Bij een spoedrit rijdt de ambulance met sirene en zwaailicht. Zo weet het andere verkeer dat er een ambulance aankomt, zodat ze ruimte kunnen maken.
Als de ambulance geen spoed heeft, houdt de ambulancechauffeur zich in principe aan de normale verkeersregels. In sommige gevallen mag een ambulance hier van afwijken om goede patiëntenzorg te kunnen leveren.
Als je een ambulance hoort en/of ziet met sirene en zwaailicht, dan moet je als bestuurder de weg vrijmaken zodat de ambulance er langs kan. Een aantal tips:
- Blijf rustig
- Maak ruimte, maar doe dat alleen als dat veilig kan
- Geef richting aan, zodat je laat zien wat je gaat doen
- Rem niet zomaar
- Volg altijd de geldende verkeersregels. Dit maakt je gedrag voorspelbaar voor de ambulancechauffeur
- Als je op een rotonde rijdt, blijf hier dan op rijden totdat de ambulance de rotonde heeft verlaten
- Laat de vluchtstrook vrij
Dit hangt af van de hoeveelheid spoed van een rit. Er zijn vier soorten ambulance-meldingen:
- A0-melding
De ambulance wordt met een zo groot mogelijke spoed naar een levensbedreigende situatie gestuurd. Zoals een hartstilstand of ernstige bloeding. De ambulance rijdt met sirene en zwaailicht en heeft als doel binnen 15 minuten na het 112-telefoontje bij de patiënt te zijn. - A1-melding
Dit is ook een spoedgeval, maar iets minder acuut dan een A0-melding. De ambulance moet met spoed naar een levensbedreigende situatie. De ambulance rijdt met sirene en zwaailicht en heeft als doel binnen 15 minuten na het 112-telefoontje bij de patiënt te zijn. - A2-melding
Dit is een urgente, maar niet levensbedreigende situatie. De ambulance rijdt zonder sirene en zwaailicht en heeft als doel binnen 30 minuten na het 112-telefoontje bij de patiënt te zijn. - B-melding
Dit zijn alle andere ritten en besteld vervoer, bijvoorbeeld vervoer van een ziekenhuis naar verpleeghuis. Er is geen spoed en geen vaste aankomsttijd. De ambulance rijdt dan ook zonder sirene en zwaailicht.
Ja, meestal mag er één persoon mee, bijvoorbeeld een familielid.
In sommige gevallen is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld door ruimtegebrek, bij ernstige spoed of als de situatie onveilig is. Het ambulanceteam beslist dit ter plekke op basis van de omstandigheden.
Als je ambulancezorg hebt gekregen, bekijk en download je jouw medisch dossier via het patiëntenportaal MijnAmbulancezorg. In dit verslag staat bijvoorbeeld wanneer en waar de ambulancezorg is verleend, welke onderzoeken zijn uitgevoerd, welke behandeling is toegepast en of er medicatie is toegediend.
Op mijnambulancezorg.nl vind je per regionale ambulancevoorziening (RAV) jouw dossier. Als je behandeld bent door Ambulance Amsterdam kan dat zijn:
- RAV Amsterdam-Amstelland
- RAV Kennemerland
- RAV Zaanstreek-Waterland
Je logt veilig in op MijnAmbulancezorg jouw DigiD.
Nee. Alleen als je vervoerd bent met de ambulance, krijg je een rekening. Ben je geholpen en niet vervoerd? Dan betaal je niets.
Nee, vanwege privacyredenen mogen wij dat niet vertellen.
Als je een melding wilt maken, bijvoorbeeld een compliment of een klacht, dan doe je dat hier.
Via deze website kun je jouw compliment doorgeven. Wij zoeken dan uit wie de melder was en zorgen dat het compliment bij diegene terechtkomt.
Klik hier voor de website waarop je een compliment kunt doorgeven. Wij zoeken dan uit wie de ambulancebemanning was en zorgen dat het compliment bij hen terechtkomt.
Wij hebben een speciaal formulier voor mensen die iets zijn verloren in of rond de ambulance. Klik hier voor het verloren eigendommen formulier.
Eigenaren van een Automatische Externe Defibrillator (AED) kunnen de kosten voor de directe inzet van de AED vergoed krijgen via de Regionale Ambulancevoorziening (RAV). Dit is de ambulancedienst in de regio waar de reanimatie heeft plaatsgevonden.
Ben je eigenaar van een AED die is gebruikt bij een reanimatie in de regio Amsterdam-Amstelland of Zaanstreek-Waterland? Dan kun je de gebruikskosten declareren via ons AED declaratieformulier.
Het Special Operations Response Team (SORT) is een speciaal ambulanceteam van Ambulance Amsterdam. Het SORT wordt ingezet bij grote incidenten en bij situaties met extreem geweld.
Bekijk voor meer informatie de pagina van het SORT.
Het Hazard Area Response Team (HART) is ons gespecialiseerd ambulanceteam in gevaarlijke stoffen. Dit team wordt ingezet bij chemische, biologische, radioactieve en nucleaire stoffen of explosieven.
Bekijk voor meer informatie de pagina van het HART.
Het basispakket van je zorgverzekering vergoedt vervoer met een ambulance.
Maar let op: de kosten vallen onder je eigen risico. Dit betekent dat als je je eigen risico nog niet opgemaakt hebt, je (een deel van) de kosten zelf betaalt.
Het kan voorkomen dat de meldkamercentralist beslist dat er geen ambulancezorg nodig is. Dat is altijd een zorgvuldige afweging.
Als blijkt dat er geen ambulance nodig is, dan krijg je advies en word je wanneer nodig doorverwezen naar de huisarts.
Zo zorgen we ervoor dat er altijd genoeg ambulances beschikbaar zijn voor levensbedreigende noodgevallen.
Als verpleegkundig centralist ben je het eerste aanspreekpunt voor bellers van 112. De taak van de centralist is om rustig en snel vragen te stellen om zo de benodigde informatie te verzamelen, analyseren en door te spelen. Je stuurt ambulances aan, plant niet-spoedeisende ambulanceritten in en behoudt het overzicht.
Je kunt verpleegkundig centralist worden door de opleiding verpleegkundig centralist meldkamer ambulancezorg te volgen. Hier leer je onder andere communicatievaardigheden, verdiep je je medische kennis en leer je alles over het logistieke proces.
Voor deze opleiding kom je in aanmerking als je BIG-geregistreerd verpleegkundige ben.
Binnen de ambulancezorg zijn er twee typen chauffeurs:
- ALS-chauffeurs
ALS staat voor Advanced Life Support. Als ALS-chauffeurs word je ingezet bij spoedeisende ritten. Een ALS-chauffeur rijdt dus vaak met sirene en zwaailicht. - Chauffeurs middencomplexe ambulancezorg (MCA)
MCA-chauffeurs rijden geplande ambulanceritten en vervoeren patiënten die bewaakte zorg nodig hebben.
ALS-chauffeur
Om ALS-chauffeur te worden, volg je de opleiding Ambulancechauffeur aan de Academie voor Ambulancezorg. Daar leer je hoe je snel en veilig op een acute zorgmelding afgaat, inclusief het rijden met sirene en zwaailicht.
Ook leer je hoe je als chauffeur de verpleegkundige kunt ondersteunen bij de hulpverlening aan de patiënt.
MCA-chauffeur
Om MCA-chauffeur te worden, volg je de opleiding Chauffeur laag- en middencomplexe ambulancezorg aan de Academie voor Ambulancezorg. Hier leer je goede rijvaardigheden en leer je hoe je als chauffeur ondersteuning biedt bij de zorg aan de patiënt.
Omdat je als MCA-chauffeur vaak te maken krijgt met psychiatrisch patiëntenvervoer, volg je bij de start van je dienstverband ook aanvullende interne trainingen over psychiatrie.
Wat heb je nodig om te starten?
Voor beide functies geldt dat je eerst solliciteert en moet worden aangenomen bij een ambulancedienst. Vervolgens kun je worden toegelaten tot de opleiding..
Daarnaast heb je het volgende nodig:
- C of C1-rijbewijs
- Diploma op minimaal mbo 3 niveau
- EHBO-diploma met reanimatie
- Bij voorkeur rij-ervaring en goede stratenkennis in de regio waar je wilt werken
Binnen de ambulancezorg zijn er twee typen verpleegkundigen:
- ALS-verpleegkundigen
ALS staat voor Advanced Life Support. ALS-verpleegkundigen worden ingezet bij spoedeisende en soms levensbedreigende hulpvragen. - Verpleegkundigen middencomplexe ambulancezorg (MCA)
Deze verpleegkundigen verzorgen onder andere planbare ambulancezorg en bewaakt vervoer van patiënten. Ze zijn daarnaast extra gespecialiseerd in het verplegen en vervoeren van psychiatrische patiënten.
ALS-verpleegkundige
Word ALS-ambulanceverpleegkundige door de opleiding Ambulanceverpleegkundige te
volgen aan de Academie voor Ambulancezorg. Hier leer je onder andere om zelfstandig te handelen bij spoedsituaties in de meest uiteenlopende situaties.
Voor deze opleiding kom je in aanmerking als je een BIG-geregistreerde verpleegkundige bent en gediplomeerd ICU-, SEH- of Anesthesie verpleegkundige met minimaal 1 jaar werkervaring.
MCA-verpleegkundige
Om MCA-verpleegkundige te worden, volg je de opleiding Verpleegkundige middencomplexe Ambulancezorg aan de Academie voor Ambulancezorg. Hier leer je de ambulancewereld kennen en alle protocollen en werkwijzen die daarbij horen.
Voor deze opleiding kom je in aanmerking als je een BIG-geregistreerde verpleegkundige bent. Bij voorkeur heb je werkervaring in de ziekenhuis- en of thuiszorg. Daarnaast is ervaring met psychiatrische patiënten handig.
Om medisch hulpverlener te worden, moet je de opleiding Bachelor Medisch Hulpverlener (BMH) volgen. Dit is een opleiding op hbo-niveau die gericht is op het opleiden van professionals die gespecialiseerd zijn in de prehospitale en acute zorg.
Deze opleiding is bedoeld voor mensen die willen werken als medisch hulpverlener op ambulances, spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen of in andere situaties waar directe medische hulp nodig is.
Tijdens de BMH-opleiding leren studenten hoe ze snel en effectief kunnen handelen in noodsituaties, over levensreddende procedures, diagnostiek en behandeling. De opleiding is vaak zowel theoretische als praktische, waaronder stages en klinische ervaring om studenten voor te bereiden op real-life situaties. Na het succesvol afronden van een BMH-opleiding, kan een BMH-er bij ons solliciteren als Trainee medisch hulpverlener ambulancezorg.
Ons traineeship heeft als doel om BMH-ers in een jaar tijd klaar te stomen om zelfstandig werkzaam te zijn op de ambulance. Samen met de praktijkopleider wordt bepaald hoe het traineeship er precies uit komt te zien. Hierbij kijken we naar de ontwikkelingsbehoefte en verworven competenties. De BHM-er doet tijdens het traineeship veel nieuwe kennis op over het werk op de ambulance. Daarnaast loopt de BMH-er verschillende stages bij organisaties die bij het ambulancewerk betrokken zijn.
Een Rapid Responder is een solo-ambulanceverpleegkundige die snel ter plaatse kan zijn. Het voertuig is kleiner en kan daardoor makkelijker door druk verkeer of smalle straten.
De Rapid Responder vervoert geen patiënten, maar de ambulanceverpleegkundige kan de situatie beoordelen, eerste hulp verlenen en zo nodig aanvullende hulp inschakelen.
Als je met spoed zorg nodig hebt, kun je de meldkamer ook via de 112NL-app bereiken. De app is met name handig voor mensen die niet goed kunnen spreken, horen of anderstalig zijn.