Buurman gevallen
Lees verder >
Ja Ellen, dat verhaal is heel herkenbaar. Mensen kennen hun buren niet. Durven niet om hulp te vragen en bellen dan liever 112. En we hebben adressen waar dit regelmatig gebeurt, wat echt wel ergerlijk is. Soms moeten we dan ook nog de brandweer inschakelen om de deur eruit te rossen, omdat niemand een sleutel heeft en er ook geen sleutelkastje is. Heel jammer.
De brandweer schakelen we heel vaak in voor hulp
Ze takelen mensen in en uit huis, rukken uit bij reanimaties en helpen op het water als er iemand in de gracht ligt. En als ze de kat niet uit de boom kunnen kijken, dan halen ze hem eruit.
De brandweer kan gebruik maken van beeldbellen. Een speciaal programma waarin de melder een sms moet accepteren zodat ze kunnen meekijken. Dat geeft waardevolle informatie.
Twee van onze collega’s zijn aan het testen om te kijken of het voor ons ook een handig hulpmiddel kan zijn. En dat bleek bij dit telefoontje heel handig te zijn.
De telefoon gaat, een moeder belt in paniek op
Ze ratelt: “Oh mijn kind mijn kind. Helpt u alstublieft. Hij schokte maar nu ziet hij blauw.
Ik hoor mijn collega verder uitvragen en hij stuurt direct twee ambulances en het Mobiel Medisch Team (de traumahelikopter).
De moeder is wanhopig en blijft de naam van haar zoontje roepen: ”Pim, Pim, alsjeblieft Pimmetje. Oh Pimmie, oh Pimmeke, wat is er toch?!!”
“Mevrouw ik wil graag even met u meekijken dan kan ik u beter helpen”, zegt mijn collega. “Ik stuur u een sms, accepteer deze dan kan ik uw zoon zien.”
Dat doet ze niet, ze hoort hem niet. Ze roept en schreeuwt: “Pim, oh Pimmekindje.”
Gelukkig is er nog iemand in de kamer. Die commandeert “Hier die telefoon! Wat zei je nou over een sms? Wat moet ik doen?”
Mijn collega herhaalt de instructies.
De man accepteert de sms en we hebben beeld. Veel collega’s kijken mee. Is het een koortsstuip of toch iets ernstigs?
Het jochie ligt op de commode. Hij heeft trekkingen, maar die stoppen en hij kleurt weer bij.
We halen opgelucht adem, ja, zie je wel! Een koortsstuip! We laten één ambulance doorrijden en halen de rest terug. Dit komt veel voor bij kleintjes. Het ziet er doodeng uit, maar is over het algemeen onschuldig.
Ik ben onder de indruk van dit hulpmiddel
Echt een goede aanvulling dat beeldbellen. Het geeft helder weer hoe het zit en het kan veel onnodige ritten en te hoge inzetten voorkomen.
Ik ben er meteen een voorstander van. Alleen is het nog niet zover, eerst moeten alle kinderziektes eruit en kaders afgebakend worden. Maar mocht het er komen, dan lijkt het mij zeer waardevol.
Wat jij El? Heb jij het al gezien? Zie je er wat in?
Yvon
Verpleegkundig centralisten Ellen en Yvon vertellen elkaar elke maand over de meest bijzondere, mooie, heftige en soms ook grappige momenten die ze meemaken op de meldkamer ambulancezorg in Amsterdam.