Ik heb een nachtdienst op een andere post, bij het zogenoemde Speciality Team. Dit team doet, behalve het ‘gewone ambulancewerk’, de bijzondere overplaatsingen van IC-patiënten, afgekort met MICU, PICU en NICU.

MICU staat voor Mobile Intensive Care Unit. Daarbij gaat het om het vervoer van volwassen IC-patiënten. PICU staat voor Pediatric Intensive Care Unit en betreft kinderen. En NICU staat voor Neonatale Intensive Care Unit en is het vervoer van pasgeborenen.

Eigenlijk levert onze dienst alleen een ambulancechauffeur en een voertuig. De brancard en de begeleiding met een arts en een verpleegkundige komen van het ziekenhuis.

Er is net een nieuwe ambulance voor dit werk in dienst gekomen

Hoewel ik formeel niet mee hoef, vind ik het leuk om te kijken hoe dit werkt. We moeten naar een ziekenhuis in de regio om daar een ernstig ziek kind te halen. Die moet namelijk naar een gespecialiseerde intensive care voor optimale verzorging.

De arts besluit het kind daar eerst goed te stabiliseren: een nieuw buisje wordt in de keel geschoven en dan moet het kind worden overgetild. Het gaat niet snel, maar wel met beleid.

Wij helpen mee waar we kunnen. Nog even de juiste flessen open, de juiste instellingen, infusen op de pompen en dan kunnen we gaan. Het rijdt fijn: door het gewicht van de auto en brancard, ligt deze stabiel op de weg.

Het gaat allemaal goed en in de garage zwaaien we de arts en verpleegkundige gedag: succes!

Thijs Gras vertelt over zijn ervaringen bij Ambulance Amsterdam

Thijs werkt al ruim 27 jaar als ambulanceverpleegkundige. En sinds de start van Ambulance Amsterdam in 2012 doet hij dat bij ons. Thijs vertelt in zijn blogs elke week over wat hij de afgelopen 10 jaar allemaal meegemaakt heeft op de ambulance.

Meer blogs