Omdat de gemeente Amsterdam een project had in vluchtelingenkampen in Jordanië, werd ook de ambulancedienst om een bijdrage gevraagd. Als praktijkman werd ik gevraagd mee te kijken, mee te rijden en advies te geven.

Na een week van bezoeken aan ambulanceposten, ambulancediensten in vluchtelingenkampen, ziekenhuizen en meldkamers, heb ik twee weken meegereden op de Jordaanse ambulances.

Een fantastische ervaring.

Het niveau was behoorlijk hoog: ze werkten met paramedics die twee jaar opleiding hadden. De spoedambulances waren van de ‘Civil Defence’, een semimilitaire organisatie die ook de brandweerzorg verleende.

Vreemd hoor, met spoed door de hoofdstad Amman rijden te midden van het chaotische verkeer

Tot mijn verbazing stopten de ambulances voor rood! Maar het werk was verder heel herkenbaar: de meeste inzetten waren problemen binnenshuis, zoals zieke mensen en iemand met een gebroken heup.

In de vluchtelingenkampen was het nog redelijk geregeld. Iedereen deed duidelijk zijn best en veel landen hadden hulp van hoog niveau gestuurd. We hebben ons best gedaan goede adviezen te geven.

Helaas is er niet echt een vervolg gekomen, maar Jordanië heeft mijn hart gestolen.

Thijs Gras vertelt over zijn ervaringen bij Ambulance Amsterdam

Thijs werkt al ruim 27 jaar als ambulanceverpleegkundige. En sinds de start van Ambulance Amsterdam in 2012 doet hij dat bij ons. Thijs vertelt in zijn blogs elke week over wat hij de afgelopen 10 jaar allemaal meegemaakt heeft op de ambulance.

Meer blogs