Sinds dit jaar kan er naast de al bestaande urgenties (A1: directe inzet met spoed; A2: zo spoedig mogelijke inzet en B-ritten: geplande inzet) ook een A0-rit worden uitgegeven door de meldkamer. A0 staat voor ‘directe inzet met grootst mogelijke spoed’ waarbij gedacht moet worden aan reanimatie of verstikking. Het kan voorkomen dat een ambulance met een A1-rit door de meldkamer wordt afgebroken voor een A0-inzet. Een andere ambulance neemt in dat geval de A1-rit over.

Aan het begin van een zaterdagavond kregen mijn collega en ik een A0-rit: een reanimatie van een 70-jarige man op Schiphol

We kwamen als tweede ambulance ter plaatse. Na enige tijd reanimeren kreeg de man weer eigen hartslag en ademhaling, maar hij was niet aanspreekbaar en reageerde nergens op. We constateerde dat meneer een hartinfarct had. Omdat meneer tijdens de onwelwording hard op zijn hoofd gevallen is, waarbij hij een forse hoofdwond en bult heeft opgelopen, hebben we hem met spoed naar een traumacentrum vervoerd. Daar kan snel een scan van zijn hoofd gemaakt worden om te zien of er (actieve) bloedingen zijn.

Net voordat we weer terugkomen bij onze post zien we andere collega’s met spoed wegrijden. Vlak daarna worden wij door de meldkamer achter hen aangestuurd. Het is nu een man van rond de 35 jaar met diverse steekverwondingen. Aankomend hebben onze collega’s de man al op de brancard gelegd. Snel gaan we de ambulance in. Om een arm en een been zit al een tourniquet. Overal bloed. De man is daarnaast erg onrustig. Het Mobiel Medisch Team (MMT) is ook opgeroepen en we besluiten een Rendez-vous te doen. De trauma-arts stapt in en gaat met mijn collega van de eerste ambulance verder. Ik stap uit en wij mogen weer terug naar de post.

Het duurt niet heel lang voordat we weer een melding krijgen…

Wederom een A0. Het MMT wordt weer meegestuurd omdat het om een traumatische reanimatie zou gaan. Net als eerder op Schiphol gaat het hier om een man die een hartinfarct heeft. Ook hij is gevallen en heeft een bult op zijn hoofd. En ook nu krijgt de patiënt weer eigen ademhaling en hartactiviteit. De MMT-arts hoeft nu niet mee naar het ziekenhuis. Samen met mijn collega van de andere ambulance gaan we met spoed naar een traumacentrum.

Al met al, een avond met de hoogste urgentie.

Medisch hulpverlener staat voor een ambulance

Verhalen uit de ambulance

Jeroen werkt ruim 9 jaar bij post Hoofddorp van Ambulance Amsterdam. Eerst als ambulancechauffeur en nu als medisch hulpverlener. Jeroen vertelt in zijn blogs elke maand over wat hij meemaakt tijdens zijn werk op de ambulance.

Meer blogs