Een tijdje heeft er in Amsterdam een dealer rondgelopen die coke verkocht. Tenminste, dat zei hij, maar in werkelijkheid was dit heroïne. Een hele gevaarlijke verwisseling, die diverse levens heeft gekost.

Wij reden in de stad toen wij ineens als een van zes ambulances werden opgeroepen voor drie reanimaties tegelijkertijd, allemaal rond de Munt.

Het waren drie Engelsen die coke gekocht hadden. Tenminste, dat dachten ze. Maar het was dus heroïne. En als je daar te veel van neemt, stop je met ademen. Er komt geen zuurstof meer in je hersenen, je valt neer en als dat te lang duurt, ga je dood.

Gelukkig waren wij als ambulancepersoneel geïnformeerd over het gevaarlijke goedje

Dus ik vroeg meteen aan mijn collega of hij de Narcan wilde opentrekken. Dat is een medicijn waarmee je in één keer de werking van de heroïne opheft. Hiermee waren we er heel snel bij. Zo snel zelfs dat onze reanimatie-klant spontaan ging ademen en weer wakker werd.

Zijn andere maatje, die door andere collega’s geholpen werd, was ook weer snel bij zijn positieven. De derde werd gereanimeerd naar het ziekenhuis gebracht, maar heeft het uiteindelijk ook gehaald.

Is dat ‘even gelukkig voelen’ al die risico’s waard?

Blijkbaar wel.

En mensen zijn zelfs bereid er flink voor te betalen. Maar behalve geld, raak je ook je gezondheid kwijt. Alleen dat realiseer je je vaak pas als het te laat is.

Thijs Gras vertelt over zijn ervaringen bij Ambulance Amsterdam

Thijs werkt al ruim 27 jaar als ambulanceverpleegkundige. En sinds de start van Ambulance Amsterdam in 2012 doet hij dat bij ons. Thijs vertelt in zijn blogs elke week over wat hij de afgelopen 10 jaar allemaal meegemaakt heeft op de ambulance.

Meer blogs