Weet je nog, de begintijd van corona? Ja, dat was me wat. De eerste coronagevallen zijn vast aan alle aandacht ontsnapt, maar toen het écht begon schrok iedereen enorm.
De eerste patiënten werden opgehaald door het HART-team dat we binnen ons bedrijf hebben
HART staat voor Hazard Area Response Team. Dit team wordt ingezet bij incidenten met gevaarlijke stoffen, waarbij patiënten eerst moeten worden ‘schoongemaakt’ voor ze vervoerd kunnen worden. Of waarbij vervoerend personeel in een compleet beschermend pak moet optreden. De mensen uit dit team zijn hiervoor speciaal geschoold en oefenen regelmatig.
Al snel werden het te veel coronapatiënten
Daarom kregen wij, ‘normale ambulancezorgverleners’, uitleg hoe we een wat simpeler beschermend pak aan en uit moesten trekken. Zodat ook wij coronapatiënten konden vervoeren.
De eerste coronapatiënten waren soms heel erg ziek, al zag je dat niet altijd meteen. Verschillende collega’s hebben de ziekte toen opgelopen en sommigen hebben er lang last van gehad. Gelukkig is bij onze dienst niemand op de IC beland of aan corona overleden.
Die corona-periode hakte er behoorlijk in
De stilte in de stad, vrijwel geen ongevallen of mensen onder invloed van drugs of alcohol, geen vervelende dronken toeristen meer. Maar wel hele zieke mensen, veel poetsen en boenen, soms weinig kunnen doen. Een leerzame tijd, maar zeker niet leuk.
Toen de regels versoepelden, werden de eerste dronkenlappen met gejuich begroet. Maar je went weer snel, zo blijkt.
Thijs Gras vertelt over zijn ervaringen bij Ambulance Amsterdam
Thijs werkt al ruim 27 jaar als ambulanceverpleegkundige. En sinds de start van Ambulance Amsterdam in 2012 doet hij dat bij ons. Thijs vertelt in zijn blogs elke week over wat hij de afgelopen 10 jaar allemaal meegemaakt heeft op de ambulance.