De prachtige Amsterdamse grachtenpanden hebben een groot nadeel: de gangen en trappetjes kunnen voor grote problemen zorgen als we iemand uit huis moeten halen.
Gelukkig krijgen we hierbij voortaan hulp van de brandweer
Die kunnen iemand vrij makkelijk uit een raam tillen en met een ladder naar beneden brengen. Afhijsen noemen we dat. Inmiddels gebeurt dat rond de tien keer per dag, ergens in Amsterdam.
Doordat we het zo vaak doen, zijn we goed op elkaar ingespeeld. Al snel schat je in dat de brandweer nodig is en dan bestel je ze meteen via de meldkamer, met of zonder spoed.
Of het spoed heeft hangt natuurlijk van het probleem af.
Bij iemand die stikbenauwd is vraag je de brandweer met spoed. Heeft iemand een heup gebroken, dan heb je iets meer tijd. Dat scheelt de brandweer (en andere verkeersdeelnemers) risico’s en wij moeten toch wat dingen voorbereiden, zoals pijnstilling.
Vaak leggen we de patiënt in een vacuümmatras of we kiezen voor het tilzeil
Daarmee gaat de persoon in ‘het bakkie’: een stalen kuipvormige brancard. Deze brancard past op een speciale houder die op de ladder is gemonteerd. Samen met de brandweermannen tillen we het bakkie erop. Aan de andere kant staat een brandweerman die de ladder bedient om het geheel vast te zetten en soepel naar beneden te gaan. Beneden halen we alles weer van het bakkie af en leggen we de patiënt op de brancard.
Het gaat echt razendsnel en hoewel het natuurlijk voor veel mensen heel eng lijkt, zijn ze er achteraf wel heel blij mee
Vroeger moest je die mensen over de trappen zeulen, met alle ongemak en ook risico’s van dien. Nu hoeft dat dankzij de brandweer niet meer.
Dus brandweer, uit de grond van ons hart: zeer bedankt! Ook namens onze patiënten.
Thijs Gras vertelt over zijn ervaringen bij Ambulance Amsterdam
Thijs werkt al ruim 27 jaar als ambulanceverpleegkundige. En sinds de start van Ambulance Amsterdam in 2012 doet hij dat bij ons. Thijs vertelt in zijn blogs elke week over wat hij de afgelopen 10 jaar allemaal meegemaakt heeft op de ambulance.