Aantal ambulances

In Nederland rijden er ongeveer 940 ambulances. Per jaar worden er in totaal ongeveer 1,5 miljoen ambulanceritten gemaakt!

Bij Ambulance Amsterdam hebben we 97 ambulances, waarmee we in een jaar ongeveer 129.000 ambulanceritten rijden.

Traumahelikopter

We krijgen soms hulp van de traumahelikopter. Bijvoorbeeld bij een reanimatie of als we ergens niet met de ambulance kunnen komen.

  • In Nederland zijn er in totaal 6 traumahelikopters.
  • In regio Amsterdam stijgt er ongeveer 2/3 keer per dag een traumahelikopter op.
  • De maximale vliegsnelheid van de helikopter is 270 km per uur.
  • Het team op de helikopter heet het MMT: mobiel medisch team. Zij staan altijd binnen 2 minuten paraat om in de helikopter te stappen.

Telefoontjes op de meldkamer

In Amsterdam komen er ongeveer 220.000 telefoontjes per jaar binnen op de meldkamer! Dit zijn mensen die 112 bellen, maar ook vragen van huisartsen en ziekenhuizen.

Dit zijn meer dan 600 telefoontjes per dag! Onze collega’s op de meldkamer hebben het dus erg druk om alle telefoontjes te beantwoorden. Daarom is het belangrijk dat je alleen 112 belt in spoedsituaties.

Lees hier wanneer je wel of niet 112 moet bellen

Samenwerken

We werken veel samen met de politie en brandweer. We zitten samen op dezelfde meldkamer, maar ook bij inzetten helpen we elkaar vaak.

De brandweer helpt ons bijvoorbeeld om mensen uit huis te takelen. En de politie helpt bij het regelen van het verkeer als er een ongeluk op straat is.

Soorten ambulances

Wij hebben verschillende soorten ambulances. Zo hebben we ambulances die voor spoedritten gebruikt worden, ambulances voor besteld vervoer en een ambulance waar een pasgeboren baby in een couveuse in kan.