Het is een mooie dag en veel mensen zijn buiten. Plots ging onze pieper: iemand te water, pijn in de nek. Wij zijn als tweede ambulance ter plaatse.

In het water ligt een jongen die door twee vrienden bij zijn schouder ondersteund wordt

Zij zitten op de kant en houden het hoofd van de jongen boven water. De rest van zijn lichaam drijft in het water. Hij kan praten en heeft op zijn hoofd een forse wond. We horen dat hij vanaf zijn nek zijn lichaam niet meer voelt.

Het is duidelijk dat hij zo snel mogelijk uit het water moet

Ik bekijk de situatie en zie dat er een betonnen plateau ligt vanaf de kant tot een meter of twee het water in. Het is daar een centimeter of 20 diep. Vermoedelijk is dit plateau ook de boosdoener geweest en heeft de jongen dit geraakt toen hij het water in sprong.

Het mooiste is als we een schepbrancard aan twee kanten onder hem kunnen schuiven. Daarmee kunnen we hem met minimaal bewegen optillen en op ons vacuümmatras leggen.

Ik loop als eerste hulpverlener het water in

Uit het massaal toegestroomde publiek klinkt een bemoedigend applaus. Al snel volgen mijn collega en enkele agenten me het water in. Zo hebben we de jongen snel op de kant en in de warme ambulance. Hij krijgt een infuus en pijnbestrijding.

Later hoorden we dat hij de rest van zijn leven in een rolstoel moet doorbrengen. Triest…

Thijs Gras vertelt over zijn ervaringen bij Ambulance Amsterdam

Thijs werkt al ruim 27 jaar als ambulanceverpleegkundige. En sinds de start van Ambulance Amsterdam in 2012 doet hij dat bij ons. Thijs vertelt in zijn blogs elke week over wat hij de afgelopen 10 jaar allemaal meegemaakt heeft op de ambulance.

Meer blogs