Een badmuts op in de ambulance?

24 augustus 2020

Op maandag 24 augustus start de ELECTRA-STROKE studie van @amsterdam_umc op ambulancepost Zuid. Onze ambulanceverpleegkundige en junior onderzoeker Joffry vertelt: “Het ambulanceteam maakt bij patiënten met een verdenking van een herseninfarct al in de ambulance een hersenfilmpje (EEG). Dit doen we met behulp van een hoofdkap uitgerust met electroden, die wat wegheeft van een badmuts. We zijn de eerste ambulancedienst in de wereld waar dit onderzoek plaatsvindt. Als het werkt zoals we hopen kan dit kostbare tijd opleveren voor patiënten met een herseninfarct.”

dav

Juiste behandeling
De komende jaren moet blijken of ‘de badmuts’ goede EEG’s oplevert in de ambulance. “De volgende stap is dan dat we patiënten met een herseninfarct direct naar het juiste ziekenhuis voor de juiste behandeling kunnen brengen,” aldus hoofdonderzoeker en neuroloog Jonathan Coutinho van Amsterdam UMC.

EEG maken
De EEG maken we bij iemand thuis of in de ambulance. Het maken van het EEG duurt ongeveer 1 minuut en gebeurt alleen als de patiënt stabiel is. De ambulancemedewerkers analyseren de data niet, dat gebeurt op een later tijdstip door de onderzoekers.

foto Joffry