Verlenging pilot Medium Care

28 februari 2019

Door het ministerie van VWS is toestemming verleend om de pilot Medium Care Ambulancezorg te verlengen tot 1 maart 2020.

De RAV’s Amsterdam-Amstelland/Zaanstreek-Waterland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond zijn op 1 maart 2018 met toestemming van het ministerie van VWS een pilot gestart voor Medium Care in de Ambulancezorg. De pilot is een vorm van zorgdifferentiatie tussen het spoedeisende vervoer (high care) en de zorgambulance (low care). Met de pilot voorzien deelnemende RAV’s in de vervoersbehoefte van patiënten die complexe niet-spoedzorg behoeven. 

Doelstellingen
De overkoepelende doelstellingen van de pilot zijn:

  • De zorg aan patiënten die in aanmerking komen voor de Medium Care verbeteren;
  • De doorstroming in de acute keten verbeteren;
  • De duurzame inzetbaarheid en doorstroommogelijkheden voor ambulancezorgprofessionals vergroten.

Evaluatie
Deze pilot wordt nu verlengd. Het streven is om de overgangsperiode tussen de pilotfase en structurele borging van de Medium Care Ambulance zo kort mogelijk te laten zijn. Maar, van structurele borging kan alleen sprake zijn, na een positieve evaluatie.

Effecten
Van maart tot juni zal de pilot kwantitatief en kwalitatief worden geëvalueerd. Hiervoor zullen onder andere interviews gehouden worden met betrokken zorgverleners, ketenpartners en patiënten die in de Medium Care Ambulance begeleid worden. 

Landelijke uitbreiding
Omdat ook andere RAV’s interesse hebben om aan te sluiten bij de pilot, wordt bij een positieve evaluatie aan VWS en Ambulancezorg Nederland voorgesteld om deelname aan de pilot landelijk uit te breiden. Op die manier kan een grotere capaciteit in de eindevaluatie van de pilot worden betrokken.

Voor vragen kan contact worden opgenomen met Leo Kooijman (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)