Gepubliceerd op: 31 juli 2023
Hendrik combineert het werk op de ambulance met werken bij het Mobiel Medisch Team (MMT).
“Ik werk sinds 2005 als ambulanceverpleegkundige bij post Amstelveen. Tijdens mijn inwerktraject ben ik begeleid door een verpleegkundige die op dat moment al vele jaren werkzaam was bij het MMT. Vanaf dat moment is mijn interesse voor het MMT alleen maar gegroeid.
In 2014 kwam er een vacature voor verpleegkundige bij het MMT en hoewel ik niet wist of ik het in me had, dacht ik: Ik ga er gewoon voor. En ondertussen ga ik al mijn 8e jaar in bij het MMT!
Voordat ik officieel werd aangenomen bij het MMT, kreeg ik een screening
Deze screening is te vergelijken met testen in de luchtvaart, maar dan een verkorte versie hiervan. Toen ik die testen allemaal gehaald had, werd ik aangenomen en kon ik aan de slag met de opleiding tot MMT-verpleegkundige.
Ik startte met een interne vliegopleiding van zeven weken op het luchthaventerrein van Lelystad Airport. Hier leerde ik navigeren, communiceren met de verkeersleider en veilig werken in de helikopter. Je bent namelijk als MMT-verpleegkundige de rechterhand van de piloot tijdens de vlucht.
Na deze zeven weken werkte ik als vijfde persoon mee in het MMT. In een periode van ongeveer twee maanden liep ik ongeveer veertien diensten mee. De medisch technische-handelingen worden ook in deze periode getraind en afgerond.
In totaal zijn er tien verpleegkundigen werkzaam bij het MMT in Amsterdam
Vijf verpleegkundigen komen van Ambulance Amsterdam en vijf van Amsterdam UMC. Mijn collega’s werken – net als ik – 50% bij het MMT en 50% op de ambulance of in het ziekenhuis. Het MMT bestaat daarnaast uit artsen, piloten en chauffeurs.
Wij werken met z’n allen echt samen als een team. Niemand is belangrijker dan de ander, dat is een belangrijke voorwaarde in ons team. Je moet in staat zijn op ieder moment iets van elkaar over te nemen, om zo bij een ander ruimte te scheppen. Deze ruimte stelt hem of haar in staat om te doen waarvoor hij of zij voor is aangenomen.

Het MMT wordt ingezet per helikopter of per auto
Met welk vervoersmiddel we naar een melding gaan, is onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden en de locatie waar ons team nodig is. Hierover zijn duidelijke afspraken gemaakt, dus zodra er een melding komt, weten we meteen met welk vervoersmiddel we naar de melding gaan.
We komen nooit alleen naar een melding, maar altijd als aanvulling bovenop de ambulance hulpverlening
Met het MMT brengen we eigenlijk een stukje ziekenhuis op straat. Door de gespecialiseerde training van de MMT-artsen en -verpleegkundigen én de extra materialen en medicijnen die wij hebben, kunnen wij levensreddende behandelingen, die normaal alleen in een ziekenhuis worden gegeven, al op locatie starten.
Het vervoeren van patiënten doen we bijna nooit zelf. Dit doen we alleen als we onder de streep sneller in het ziekenhuis denken te zijn met de helikopter dan met een ambulance. Als de patiënt met de ambulance vervoerd wordt, gaat de MMT-arts soms met hen mee. Wij vliegen of rijden er dan achteraan, zodat we daarna weer snel inzetbaar zijn. We gaan dan samen terug kunnen naar ons station of naar een volgende melding.
De inzetten van het MMT zijn veelal acuut van karakter en dit is een goede aanvulling op het werk dat ik ken vanuit het ambulancevak
Als ambulanceverpleegkundige zijn de taken duidelijker omschreven en meer in protocollen vastgelegd. Als MMT verpleegkundige / Helicopter Crew Member (HCM) heb je op locatie, naast het assisteren van de arts, meer ruimte en vrijheid om te functioneren als vliegende kiep. Daar waar de werklast bij een hulpverlening het hoogst is spring je bij en daar waar op dat moment een juiste manier is gevonden om hulp te verlenen laat je dit in stand zonder op te treden.
Ik vind het een enorme verrijking van mijn kennis en vaardigheden om deze twee functies te kunnen combineren.”
Meer verhalen van onze collega's

Van politieagent naar ambulancechauffeur
Afgelopen jaar maakte Shermaine de overstap van de politie naar de ambulancezorg: een droom die ze al had sinds ze klein was. Ze vertelt over deze overstap, de verschillen tussen werken bij de politie en de ambulance en wat je écht moet weten voordat je aan de slag gaat op de ambulance.

Werken bij Ambulance Amsterdam
Kom meer te weten over de verschillende functies van Ambulance Amsterdam. Collega's Kelly, Jonathan, Ruud, Henrike, Danny en Antissa vertellen elk in anderhalve minuut over hun werk.

MCA chauffeur Tim
Als chauffeur op de middencomplexe ambulance (MCA) rijd je voornamelijk besteld vervoer. Daarnaast is dit ambulanceteam gespecialiseerd in het vervoeren van mensen met onbegrepen gedrag. Tim is chauffeur op de MCA en hij vertelt over zijn werk.

Teammanager en ambulancechauffeur Jurian
Jurian is ambulancechauffeur op post Hoofddorp, maar ook teammanager van deze post. Hij vertelt hoe hij deze twee functies combineert.

Ambulanceverpleegkundige én moeder Lisette
Lisette werkt bij Ambulance Amsterdam als ambulanceverpleegkundige. Ze vertelt over haar overstap van het ziekenhuis naar de ambulancedienst. En laat zien hoe een baan op de ambulance prima te combineren is met het moederschap.